Страната ни може да получи дерогации (отлагане на влизането в сила) относно по-строгите европейски норми за вредните емисии от големите горивни инсталации. Това поясни министърът на околната среда и водите Нино Димов на кръгла маса в Стара Загора, организирана синдикалните организации на КТ "Подкрепа" и КНСБ по повод бъдещето на ТЕЦ-овете в България.

Димов обясни, че според директивата се допуска централите, които няма да могат да покрият нормата за серни диоксиди, да могат да получат дерогация. Освен това топлоцентралите трябва ясно да докажат, че разходите за изпълнение на по-строгите норми са по-големи от очакваните ползи за околната среда. По думите на Димов трето условие е да се обоснове, че географското положение на ТЕЦ-овете предполага използването на местни въглища.

Станишев: Намерихме пари за панелки, да намерим и за енергетика

Станишев: Намерихме пари за панелки, да намерим и за енергетика

Иска дългосрочна стратегия за развитието на енергетиката у нас

За да получим въпросните дерогации е необходимо централите да започнат веднага да работят по изпълнението на тези условия, допълни екоминистърът.

На форума присъстваше и енергийният министър Теменужка Петкова. По време на дискусията Петкова посочи, че са налице условия за запазването на енергийните ресурси в комплекса "Марица-изток".

Синдикатите искат нови замервания на въздуха в ТЕЦ „Марица-изток”

Синдикатите искат нови замервания на въздуха в ТЕЦ „Марица-изток”

Евроексперти никога не са проверявали българските предприятия

Петкова отбеляза и нуждата на страната ни от топлоелектрическите инсталации и мините за запазването на енергийната ни сигурност и конкурентоспособността на икономиката у нас.

"Българската енергийна система не може да оцелее без големите горивни инсталации", категорично заяви Петкова. По думите ѝ големите горивни инсталации произвеждат около 40% от електроенергията у нас. Тя допълни, че за да получи България нужните отстъпки от Европейския парламент, трябват ясни действия.

Екоминистърът очаква дерогации по новата евродиректива за ТЕЦ-овете

Екоминистърът очаква дерогации по новата евродиректива за ТЕЦ-овете

Кола без катализатор да не може да има първа регистрация, иска екоминистърът

Петкова посочи и че Министерството на енергетиката е сформирало работна група за изготвяне на Енергийна стратегия до 2030 година, с хоризонт до 2050 г. В групата участват експерти от парламентарно представените партии, както и от синдикалните организации. "Това ще гарантира устойчиво развитие на енергийния отрасъл в България в дългосрочен план", заключи енергийният министър.