Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат Сергей Станишев предложи национален план за модернизацията на ТЕЦ-овете по време на дискусия в Стара Загора.

Това стана на кръгла маса в Стара Загора, на която участваха и премиерът Бойко Борисов, народни представители, членове на Европейския парламент (ЕП), министри, представители на бизнеса и гражданското общество. Форумът беше организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа"

Може да отложим европейски еконорми за ТЕЦ-ове според екоминистъра

Може да отложим европейски еконорми за ТЕЦ-ове според екоминистъра

Българската енергетика няма да оцелее без големите горивни инсталации

На срещата Станишев предложи конкретни стъпки за спасяване на българската енергетика, а именно дерогации по директивата и приетите нови правила за емисиите на вредни вещества, както и дългосрочна стратегия за развитието на сектора и финансова помощ за централите, работещи на лигнитни въглища.

Според Станишев България трябва да мисли дългосрочно за енергетиката си. Според прогнози за удължаването на живота на централите са необходими около 3 млрд. лв., добави бившият лидер на БСП.

"Осигурихме 2 млрд. лв. за панелките, а не мислим за толкова важен сектор", отсече Станишев и призова финансовия екип към правителството да направят предложения от къде да се осигурят тези средства.

Според Станишев България трябва час по-скоро да започне преговори за кохезионната политика за новия финансов период в ЕС. "През него ще бъдат финансирани именно мерки за запазване на околната среда и преобразуването на енергетиката. Оттам също можем да получим финансиране", обясни евродепутатът. Той допълни, че на първо време трябва да се работи в посока постигането на дегогации, защото секторът имал важни икономически и социални измерения, засягал и националната сигурност.

С квалифицирано мнозинство ЕС прие новите правила за топлоцентралите

С квалифицирано мнозинство ЕС прие новите правила за топлоцентралите

Понижават допустимите стойности на замърсяване

В заключение Станишев предложи и създаването на работна група, която да предложи дългосрочна стратегия за развитието на българската енергетика. "Процедурите в ЕП отдавна са изчерпани. Има опасност да хвърлим усилията си в грешна посока.Нека този път не работим на парче, а да очертаем дългосрочна стратегия за развитието на сектора.", обобщи Станишев.