Теменужка Петкова вярва в бъдещето на газовия хъб "Балкан". В рамките на 110 дни ще се предоставят окончателните резултати от предпроектното проучване. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в парламента.

Вчера в проведена обществена поръчка е подписан договорът за извършване на предпроектното проучване за газово-разпределителния център на територията на България. ЕК вече ни предостави финансиране за проучването. В рамките на следващите 40 календарни дни трябва да разполагаме с междинните резултати, обясни Петкова.

В рамките на 110 дни трябва да бъдат предоставени окончателните резултати от предпроектното проучване, изтъкна тя. Проектът, по мнението й е добър и се подкрепя от ЕК. Според нея проектът за газов хъб "Балкан" ще допринесе за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще помогне цената на газа да бъде конкурентна.

България е най-подходяща за газов център на Балканите, ласкае ни Шефчович
Обновена

България е най-подходяща за газов център на Балканите, ласкае ни Шефчович

ЕК иска много силна газова ликвидност на Балканите

За проекта "Белене", Петкова посочи, че той трябва да бъде реализиран на пазарен принцип. Министърът припомни, че миналата седмица Европейската инвестиционна банка е изявила интерес да финансира изграждането на централата.

По думите й, за да се стигне до конкретни разговори, трябва да бъдат направени съответни анализи и проучвания.

Петкова търси финансиране без държавни гаранции за АЕЦ "Белене"

Петкова търси финансиране без държавни гаранции за АЕЦ "Белене"

Оборудването за "Белене" се съхранява добре, констатира Петкова