Най-сериозната задача, която предстои да се разреши около финансирането на АЕЦ "Белене", е финансирането да стане така, че да бъде гарантирана реализацията на проекта на пазарен принцип, но без държавни гаранции. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която инспектира на място изграждането на съоръженията, необходими за съхранение на доставеното оборудване за ядрената централата.

Оборудването за АЕЦ "Белене" ръждясва, предупреди Румен Овчаров

Оборудването за АЕЦ "Белене" ръждясва, предупреди Румен Овчаров

Делян Добрев манипулирал данни за нуждата от повече електроблокове у нас

Проверката на министъра констатира, че оборудване за АЕЦ "Белене" се съхранява на площадката съгласно всички изисквания на производителя. Петкова обясни, че с цел правилното съхранение на оборудването НЕК е провела обществена поръчка, но преди подписването на договор, избраната компания се е отказала. Това наложило НЕК със собствен ресурс да изгради навесите, които, по думите на Петкова, вече са готови.
Петкова припомни, че през миналата седмица от Ижорските заводи са били доставени материалите, свързани с преконсервация на оборудването, така че процесът се изпълнява според инструкциите на производителите.

По думите на Петкова приоритет на правителството е да намери възможно най-бързо решението за реализация на оборудването за АЕЦ "Белене". Министърът добави и че за проекта вече са платени над 3 млрд. лева, които идват от джоба на българския данокоплатец, което задължава управляващите да намерят най-доброто решение за централата.

Депутатите дават срок на кабинета до юни да каже за АЕЦ "Белене"

Депутатите дават срок на кабинета до юни да каже за АЕЦ "Белене"

Дебатът за ядрената енергетика у нас мина без дебат

Петкова припомни и взетото неотдавна решение на Народното събрание, съгласно което до края на месец юни трябва да бъдат предложени варианти за реализация на оборудването. За изпълнение на тази задача в министерството вече е създадена работна група, към която ще бъдат включени и експерти от всички компании с отношение към процеса - НЕК, БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", ДП РАО. В проверката днес участва и изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

Енергийният министър акцентира и че преди дни Европейската инвестиционна банка прояви интерес да участва във финансирането на проекта.

Европейската инвестиционна банка готова да обмисли финансиране на АЕЦ "Белене"

Европейската инвестиционна банка готова да обмисли финансиране на АЕЦ "Белене"

Въпреки че банката никога не е финансирала строителството на нова АЕЦ