Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вазил Худак обяви в интервю за БНР, че институцията би обмислила финансиране на проекта АЕЦ "Белене", ако получи официално запитване от българското правителство.

Той обаче подчерта, че банката никога не е финансирала изграждането на нова ядрена централа, а само проекти, които подобряват състоянието на вече съществуващи мощности.

Помолен да оцени възможността за изграждането на АЕЦ "Белене" като балкански проект, Худак посочи, че това е много голям и сложен проект, който има дълга история.

Борисов иска цифри и срокове за транспортните коридори на Балканите
Обновена

Борисов иска цифри и срокове за транспортните коридори на Балканите

Премиерът предлага АЕЦ "Белене" да стане Балкански проект с европейско финансиране

"От наша гледна точка, когато става дума за ядрени мощности, ние винаги търсим възможности за подобряването на екологичните стандарти или подобряването на сигурността на вече съществуващите централи. В историята си ние никога не сме финансирали изграждането на нова ядрена централа. По принцип, когато оценяваме един проект, ние оценяваме много внимателно структурата на финансирането му и възможността изобщо да бъде "банкируем". Винаги търсим отговор на въпроса дали този проект може да възвърне инвестициите", подчерта Худак. 

Той допълни, че от ЕИБ настояват проектите, които финансират, да имат добавена стойност - като позитивен ефект върху околната среда, подобряване на бизнес средата там, където се осъществява проекта.

"Най-общо казано, проектите трябва да имат социален и икономически ефект. Засега не сме получавали официално запитване от българското правителство за АЕЦ "Белене". Ако получим такова, ще го обмислим", посочи още вицепрезидентът на ЕИБ.