Крайно време е вече да говорим в цифри, срокове и кога ще стане. Това заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с плановете за транспортните коридори на Балканите.  Неговите очакванията са те да струват около 30 млрд. евро.

Премиерът Бойко Борисов е в Лондон на среща на Европейската банка за възстановяване и развитие. На обсъждането присъстваха и премиерите на Косово, Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Борисов призова своите балкански колеги до четвъртък да си напишат домашното, за да направят необратим процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС до юни, когато е краят на българското председателство на Европейския съвет.

Голяма част от тези коридори вече са построени. "Белград-София на 90% вече е готова магистралата и жп линия. София-Истанбул всичко е готово.

На 90% може би някъде сме София-Солун. Така че - Скопие-Тирана и съответно другите напречни коридори, които колегите обещаха до четвъртък да представят картите, за да не оставят празно (Борисов показа на картата Босна-Косово-Черна гора - б.р.), колегите не са ми дали да им сложа там коридора. Да си го донесат в четвъртък, да го насложиме", обясни с усмивка премиерът на България.

Борисов запозна шефа на ЕБВР с коридорите 4, 8 и 10

Борисов запозна шефа на ЕБВР с коридорите 4, 8 и 10

Инфраструктурата - единственият начин да се почувстват ползи

Планът, който предлагаме, е изключително изгоден за всяка една от държавите, която има тези транспортни коридори, заяви Борисов. Когато има тези коридори, до всяка една столица ще има достъп с жп линия и магистрала и съответно интернет, заяви българският премиер.

"Райско място за инвеститорите, най-добър климат за зелени енергии, животновъдство, електроника в държави с развит ИТ сектор, туризъм - всичко, каквото ви е необходимо, го има на Балканите", похвали Борисов региона.

До 16-17 май т.г., когато е срещата в България за Балканите, до тогава трябва да е разделено до лотчета, кой ще финансира, кой ще проектира коридорите. "На всяка една следваща среща да отчитаме какво сме свършили до момента. Тия политическите срещи, според мене е редно да приключат", каза Борисов.

ЕБВР проявява огромен интерес, работим по една отсечка - София-Скопие-Перник жп линията, обясни нагледно премиерът на България. "Световната банка беше в София, проявява интерес. Време е вече това хибридно финансиране от различните банки да го разпределим. Надявам се Жан Клод Юнкер да сподели за някой грант на ЕК и да почнем да строим.
Паралелно с това ще се борим колкото се може по-бързо да бъдат присъединявани към ЕС държавите от Западните Балкани. В нашия случай Западните Балкани, когато говорим за инфраструктура, не е точен. Западните Балкани и геостратегическите интереси на Русия, Турция, Саудитска Арабия, Китай, САЩ са огромни, но все пак това си е нашата Европа", обяви премиерът.

Сътрудничим със Сърбия при изграждането на железопътния Коридор 10

Сътрудничим със Сърбия при изграждането на железопътния Коридор 10

Московски подписва меморандум със Сърбия

Ако искаме регионът ни да просперира, трябва да направим инфраструктурата, да направим възможно привличането на големи инвестиции, призова колегите си Борисов.

Премиерът коментира и самите маршрути на транспортните коридори 4, 8 и 10. "Мисля, че много държави ще се възползват. Всяка една държава има своите приоритети", каза Борисов.

"Не всички ги има на тази карта, строи се Косово, Подгорица, Белград. Има и готови отсечки, постарали сме се на тези карти да сложим кое е построено, кое - проектирано. Кое и колко финансиране изисква. Третото е дигиталната инфраструктура, а нея сме разбили по цифри. Около 5 млрд. евро ще струва дигиталната инфраструктура, паралелно с изграждане на жп линиите и магистралите. Така ще имаме необходимото покритие за най-добър и скоростен интернет. Ако няма такъв интернет, инвеститорите няма да говорят с нас", каза Борисов.

"От информацията, която се опитах да посъбера за това колко сме харчили за войната в Югославия, Косово, Босна - са над 50 млрд. евро, които сме похарчили", заяви Борисов. Той уточни, че подобни паралели се правят трудно, тъй като никой не може да уточни и цената на човешкия живот и как целият регион се връща назад с десетилетия.

Борисов припомня и че в четвъртък тази седмица има среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който сега обикаля Западните Балкани. "И днес говорихме да обявим кой какво ще финансира по лотовете - жп линии, магистрали, дигитална или мека структура, както се разбрахме", допълни Бойко Борисов.

В Лондон премиерът Бойко Борисов проведе среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър, пред когото представи приоритетите на България за развитие на газовата инфраструктура и постигане на независимост на страната по отношение на газовите доставки. Борисов акцентира върху изграждането на европейския хъб "Балкан" и неговото значение за България и за региона.

Малко по-късно стана ясно, че премиерът Борисов е предложил АЕЦ "Белене" да се направи с европейско финансиране и като общ проект на Балканите. Балканите са райско място за инвестиции във всяко едно отношение, подчерта премиерът, цитиран от БНР.

Възможностите за свързване на електропреносните системи на страните от Балканите бяха изтъкнати от Борисов. Той припомни, че в България вече са пристигнали два платени ядрени реактора с мощност 220 мегавата. Може да се помисли за общо финансиране на балкански проект, заяви премиерът и каза, че планът е много изгоден за всички.

"Дали не бихме могли да помислим за общо финансиране, един балкански проект за електропреносната ни система. Днес ми дойде идея, че това би било чудесно решение за АЕЦ "Белене", каза Борисов.