Министерски съвет реши днес да упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише Меморандум за разбирателство между Република България и Република Сърбия.

Меморандумът ще е относно подобряването на ефективността на железопътния транспорт. Сътрудничеството при изграждането на железопътната инфраструктура по транспортен коридор №10 се задълбочава със споразумението, чийто текст беше одобрен на днешното заседание на кабинета.

Със споразумението се заявява общото намерение да бъде проучена възможността за съвместен подход към европейските фондове или други международни институции за финансиране на проектите по Коридор 10.

Регламентирано е и въвеждането на по-ефективен граничен контрол, който ще улесни преминаването на товарните влакове.

Министър Московски и сръбския му колега министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович в края на януари договориха подписването на меморандума.

В сътрудничество със Сърбия ще работим и по развитието на пристанищната инфраструктура по река Дунав. Меморандумът, който ще бъде подписан, ще спомогне за съхранението и преноса на втечнен природен газ между двете страни.