Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти обсъдиха изграждането на коридорите 4, 8 и 10. Официалната среща се проведе в Лондон, по повод посещението на премиера за участието му в инвестиционен форум, посветен на страните от Западните Балкани, чийто организатор е финансовата институция.

Борисов подчерта колко важна е инфраструктурната свързаност между държавите от Западните Балкани с останалите страни от Европа. По думите на премиера това е условие за успешно развитие на целия континент.

Сътрудничим със Сърбия при изграждането на железопътния Коридор 10

Сътрудничим със Сърбия при изграждането на железопътния Коридор 10

Московски подписва меморандум със Сърбия

"За да бъде разгърнат икономическият потенциал и просперитет в региона, за да бъде Европа стабилна и сигурна, е необходима свързаност както между държавите от Западните Балкани, така и между региона и съседните държави в ЕС", изтъкна Борисов.

Той допълни, че това е единственият начин да се почувстват действителните ползи от съвместната работа. Министър-председателят отбеляза, че в региона са необходими още инвестиции, работни места и добро трансгранично сътрудничество.

Именно това предстои да бъде основна тема на среща на лидерите от ЕС и партньорите от Западните Балкани в София на 17 май.

Дейността на ЕБВР беше приветствана от премиера. Банката е един от най-големите инвеститори тук и има важна роля при договарянето на трансграничните инфраструктурни проекти, чиято цел е да се повиши търговският обмен и конкурентоспособността.