Ако реалният строеж на българо-гръцката газова връзка не започне догодина, страната ни може да загуби европейски средства, които са договорени по предприсъединителната програма. Това предупреди в ефира на БНР шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов.

Той подчерта, че ако има забавяне, това може да ни струва и договора за доставка на газ от Азербайджан.

Баку обеща да ни доставя по 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно

Баку обеща да ни доставя по 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно

Ако построим интерконектора с Гърция

Иванов обясни от какво е продиктуван този риск. По думите му ако до 2020 година този газопровод не бъде въведен в експлоатация, няма да има възможност да се пренасят количествата природен газ. В такъв случай ще сме в нарушение на договорните отношения с Азербайджан. Петьо Иванов посочи, че ако количествата синьо гориво не бъдат обезпечени, тръбата много трудно ще бъде конкурентоспособна и изградена.

Шефът на БЕХ намира за разумно и обосновано искането на "Булгаргаз" за поскъпване на газа с 32 % от април. По думите му това са реални цифри. Според него ако цената бъде увеличена с около 30 %, ще продължаваме да бъдем достатъчно конкурентоспособни в района.

„Булгаргаз” предлага с над 32 % по-скъп природен газ от април

„Булгаргаз” предлага с над 32 % по-скъп природен газ от април

Дружеството се аргументира

Припомняме, че до утре "Булгаргаз" трябва да внесе окончателното си предложение за цената на природния газ. Енергийният регулатор поиска компанията да потърси вътрешни резерви, за да не се налага голямо поскъпване.