Азербайджан ще доставя за България 1 милиард куб. метра газ годишно. Този ангажимент е потвърден от енергийния министър на страната Натиг Алиев пред служебния ни министър Николай Павлов, съобщават от Министерство на енергетиката.

Двустранните отношения в енергийния сектор са обсъдени от Павлов и Алиев на среща в Баку.

Служебният енергиен министър Николай Павлов е в столицата на Азербайджан заради Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор. Тя ще се състои на 23 февруари.

В българската делегация са и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и държавните газови дружества.

Изграждането на българо-гръцката газова връзка - интерконектора IGB, е задължително условие за доставката на договорените количества азерски газ.

Павлов е подчертал, че проектът е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България. В момента тече интензивна работа по подготовката на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, така че строителството на интерконектора да започне в началото на следващата година.

По време на срещата Павлов е уверил, че най-важното е, че проектът е осигурен финансово.

По "Европейска енергийна програма за възстановяване" проектът получи безвъзмездно 45 млн. евро. Отделно е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро в бюджета на страната. Тя осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Активно се работи и за осигуряване на допълнително грантово финансиране за интерконектора от структурните и инвестиционните еврофондове.

По думите на Николай Павлов след интензивни преговори с Azerbaijan Gas Supply Company AGSC и благодарение на подкрепата на SOCAR в края на миналата година са разрешени в срок всички открити въпроси, свързани с изпълнението на Договора за доставка на природен газ от находището "Шах Дениз 2" между "Булгаргаз" и AGSC.

Министерство на енергетиката, "Булгаргаз" и БЕХ са дали достатъчно гаранции и са убедили партньорите от AGSC в необратимостта и ангажираността на страната ни за изграждане на газопровода IGB в планираните срокове, обясни още енергийният ни министър.

Той виждал сътрудничеството между двете държави и в проекта за хъб "Балкан". Концепцията му е разработена съвместно с Европейската комисия, а проектът е включен в списъка с тези от общ интерес. Според Николай Павлов това ще даде възможност през българската газова инфраструктура реално да бъде транспортиран азерски газ.

Павлов е отправил покана към компаниите с много голям опит от Азербайджан да участват в конкурса за 3D сеизмичните проучвания, свързани с разширяването на газовото хранилище "Чирен". Той е категоричен, че изграждането на интерконектори и развитието на газовия пазар са приоритет за държавата ни и се влагат значителни средства.

От своя страна азербайджанският министър Натиг Алиев увери, че източниците на газ в страната му са реални. Реални били и възможностите за увеличаване на добива. Той смята, че Азербайджан ще се заинтересува от проектите, които България планира да реализира в газовия сектор. Алиев подчерта, че са готови да участват и допълни, че разчитат преди всичко да се включат в проекта за газовото хранилище. Той изрази уверението си, че газопроводът IGB ще бъде изграден в срок.

"България днес се явява лидер в Южния газов коридор", подчерта още той.

Натиг Алиев намира за много интересен проекта за изграждане на регионален газов хъб "Балкан" у нас. Той уточни, че Азербайджан очаква чрез България природният газ от Каспийския регион да влезе и в други страни в Европа, като например в Румъния.

Двамата енергийни министри се обединиха и около идеята скоро да се организира двустранна среща България - Азербайджан за разширяване на сътрудничеството в енергийния сектор.