"В края на месец май, имаме амбициозната цел да бъде даден стартът на строителството на интерконектора Гърция-България. Той ще бъде въведен в търговска експлоатация през втората половина на 2020 г." Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на конференцията "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG".

Петкова обясни, че темата за диверсификацията е изключително важна за нас, но и за целия Балкански регион. Всички ние знаем какво означава диверсификацията и какви ползи носи тя. Усилията ни са да направим, така че България да бъде независима по отношение на своите доставки, сигурност и тогава ще има конкуренти цени и икономика, поясни енергийният министър.

Основен приоритет за България и Гърция са обществените поръчки за интерконектора

Основен приоритет за България и Гърция са обществените поръчки за интерконектора

Стабилизират данъчно-правния режим на проекта за период от 25 години

"Ние желаем да развиваме пазара на природен газ и България ще бъде един партньор в областта на търговията с природен газ от различни източници и различни маршрути", заяви енергийният министър.

Теменужка Петкова се похвали, че до края на настоящата година ще имаме платформа за търговия на природен газ.

По думите й, България осъзнава смисъла на диверсификацията като основен приоритет на източниците и маршрути на доставката на природен газ. Петкова отчете няколко основни проекта, по които се работи много целенасочено през последни четири години.

КЕВР иска България да е газоразпределителен център

КЕВР иска България да е газоразпределителен център

Технологията по втечняване на природен газ позволява газът да достига навсякъде

Първият най-важен и ключов проект за Югоизточна Европа е изграждането на интерконектора Гърция-България - проект, който ще даде енергийна сигурност не само за България, но и за целия регион.

"Интерконекторът Гърция-България се намира в своята решителна и заключителна фаза. През месец май предстои да бъдат избрани компаниите, които ще имат отговорността и честта да реализират проекта", заяви Петкова и похвали работата на българското правителство за реализирането на проекта.

Тя е сигурна, че "интерконекторът е необратим процес и проект, който ще стане факт така, както сме го поели като ангажимент пред българските граждани и европейските партньори". Друг много важен проект е изграждането на междусистемната връзка между България и Сърбия.

Избраха консултант за строителен надзор на газовата връзка с Гърция

Избраха консултант за строителен надзор на газовата връзка с Гърция

Цената за изпълнение, предложена от спечелилия, е 766 000 лева без ДДС

Следващият важен проект, според енергийния министър, който ще има значение за развитие на енергийния пазар, е участието на България в изграждането на терминала за втечнен природен газ "Александруполис". С него България ще има възможност да доставя втечнен газ от различни други източници - САЩ, Катар, Алжир и други.

Теменужка Петкова посочи, че през втората половина на 2019 г. трябва да има окончателно инвестиционна решение за реализирането на проекта за доставка за втечнен газ от различни държави. "Реализирайки всички енергийни проекти, ние смятаме, че това е една добра база и реализиране на една по-мащабна концепция - газоразпределителен център на територията на България", коментира енергийният министър.

По думите на Петкова, ако се реализират всички други енергийни връзки с другите страни, това означава, ще се създаде предпоставка страната ни да стане средище на потоците от газ както от север, така и от юг.

Tеменужка Петкова определи днешния ден като добър за енергетиката

Tеменужка Петкова определи днешния ден като добър за енергетиката

Избират тръби през април за интерконектора Гърция-България