Темата на днешното изслушване беше свързана с развитието на концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България. Това е изключително важна тема, за която работим с ЕК.
Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти в парламента след като бе изслушана от депутатите в пленарна зала.

Тази концепция включва два основни елемента. Първият е свързан с изграждане на липсващата инфраструктура и вторият е свързан с изграждане на борса за търговия с природен газ.

По думите ѝ това са задължителни условия, за да може да се говори за либерализиран пазар.

Когато имаме възможност да доставяме газ от различни източници, то тогава ще имаме и ликвидна борса, която да може да осигури конкурентни цени за българския бизнес и потребителите.

По отношение на сроковете тя заяви, че първо трябва да се обърне внимание на разширяването на газопреносната инфраструктура от турско-българска граница до българо-сръбската граница.

Петкова обяви, че е започнала и обществената поръчка за избор на изпълнител, който да осъществи строителството на този проект.

Днес е приключила обществената поръчка за пренос на газ по "Турски поток" на българска земя, отбеляза Петкова. Тя припомни, че са се явили три консорциума. От тях до представяне на ценови оферти са достигнали два.

"Този, който спечели, е консорциум "Аркад", който включва участие на компании от Саудитска Арабия и Италия, подчерта енергийният министър.

По думите ѝ те са дали оферта, която отговаря на бюджета.

Предложената цената на финансирането е 4,1%, което според министъра е едно добро предложение.

Тя бе категорична, че днес е един добър ден за българската енергетика.

За интерконектора Гърция-България Теменужка Петкова заяви, че през април ще бъде избран доставчикът на тръби и през май ще бъде избран и строителят, за да може в началото на юни да бъде дадено начало на строителството.

За газов хъб "Балкан" Петкова обясни, че ще се разчита и на руския газ за него. Тя отбеляза, че тепърва ще се дискутира темата за източниците на газ за хъб Балкан.

Елена Йончева обвинява правителството, че унищожава земеделска земя
Обновена

Елена Йончева обвинява правителството, че унищожава земеделска земя

Фирма, близка до Ковачки, копае в Пернишко

По повод на исканата проверка от  БСП за мината в Дивотино , енергийният министър поясни, че на 27 март е постъпило писмо от областна служба Перник, с което са информирали, че започват проверки на сигнали от група граждани по отношение на изпълнение на концесията.

Петкова подчерта, че веднага е извикала концесионерите и след срещата с тях е издала разпореждане за преустановяване на действията, които са свързани с напредъка на минните дейности в този участък.

"Тези действия са преустановени до окончателното установяване на статута на земята, увери министърът.

Тя подчерта, че много преди БСП да се заинтересуват са предприети съответните мерки.

"В този участък процесът е спрян, така че хората могат да бъдат спокойни", изтъкна Теменужка Петкова.

Тя допълни, че концесията е станала факт от ноември месец 2003, когато БСП са участвали в правителството.

За удължаването на срока за концесията няма точен срок кога да бъде депозирано.

На 12 февруари 2014 г. е постъпило искане от концесионера за удължаване на концесията с 15 години, разясни още Петкова.

След това е имало съгласувателна процедура, но министерството на финансите е изразило несъгласие заради неизплатени задължения.

През месец май 2015 г. е подписано споразумение с концесионера и така през юни са събрани тези задължения в размер на 4 250 000 лв., които включват и лихвите, отбеляза Петкова.

Тя подчерта, че държавният и общественият интерес е защитен. Ако спре доставката на въглища, какво се случва със жителите на Перник - всички можем да си отговорим, допълни Петкова.

И трите компании от търга на "Булгаргаз" предлагат газ от Гърция

И трите компании от търга на "Булгаргаз" предлагат газ от Гърция

Предложеният газ е за хранилището ни в Чирен

За цената от ДЕПА, тя поясни, че условието на Булгаргаз е било тази цена да бъде по-ниска от регулираната на КЕВР. По думите ѝ това е приблизително 8%.