Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор.

Това написа в социалната мрежа Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Реализацията на междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за цяла Европа. Това е един от 7-те топ приоритетни проекта на Европейския съюз в областта на енергетиката, пише премиерът. 

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор
Обновена

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор

Очаква се диверсификация на източниците и доставките на газ за България

Според него този проект ще доведе до реална диверсификация на маршрутите и източниците на снабдяване през Гърция чрез доставки от Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие чрез съществуващи и нови терминали в Гърция и Турция.

Според него строителните дейности по проекта напредват след ускоряване на подготвителните дейности и осигуряване на необходимото финансиране на проекта

Мобилизирана е необходимата техника, стартираха изкопните дейности и е извършена доставка на тръбите за първия километър от трасето на газопровода, пише премиерът Борисов. 

Гърция одобри строежа на газовият интерконектор с България

Гърция одобри строежа на газовият интерконектор с България

Разрешението представлява важен напредък по проекта

Припомняме, на 13 февруари 2019 г. газовият интерконектор с Гърция ще се реализира от инвестиционното дружество "АЙ СИ ДЖИ БИ" АД съвместно с IGI Poseidon. На 7 февруари гръцкият министър на енергетиката и околната среда Йоргос Статакис предостави на Междусистемната газова връзка Гърция-България инсталационно разрешение за започване на строителство на територията на Република Гърция.

Малко по-късно - 22 май премиерите на България и на Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас дадоха началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, близо до прохода Маказа.

Очакванията са интерконекторът да бъде готов до 2020 г.

По-рано премиерът Бойко Борисов посети строителните дейности по изграждането на автомагистрала "Хемус" в участъка между пътен възел "Белокопитово" и "Буховци".