Началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, близо до прохода Маказа, поставиха премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Алексис Ципрас, съобщиха от Министерския съвет.

При посрещането на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Кирково българският му колега Борисов заяви, че тази междусистемната газова връзка ще има ключова роля за целия регион и за Европа.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км. От тях 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро, уточниха от МС.

Един от приоритетите на енергийната политика на страната ни е гарантиране на енергийната сигурност и очакваното въвеждане в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г. "Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия", каза Борисов.

Двамата премиери акцентираха, че междусистемната газова връзка е част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. "Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите", заяви още Бойко Борисов.

След като гръцкият министър-председател пристигна с вертолет, българският му колега Борисов го покани в автомобил, управляван от него и по пътя му разказа, че туристическите приходи от двата съседни района са почти 50/50 - лятото български туристи посещават Гърция, а зимата - гръцки туристи идват у нас. Премиерът подчерта, че в региона в мир живеят християни и мюсюлмани. Двамата обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в различни области.

Основната причина за посещението на Ципрас у нас - изграждащият се газов интерконектор, е част от развитието на Южния газов коридор. Чрез IGB (интерконекторът - б.р.) България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод. През интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Преди срещата Борисов - Ципрас на седмичното заседание на Министерския съвет бе одобрен проект на Междуправителствено споразумение между България и Гърция за съоръжението. Междуправителственото споразумение трябва да се ратифицира от парламентите на двете страни.

Целта на споразумението е да се уредят данъчно-правните режими и статут на облагането на интерконектора за срок от 25 години. Предвиден е фиксиран данъчен режим, който ще осигури предвидимост на размера на разходите за инвеститорите, който ще позволи прилагането на конкурентна тарифа за пренос. Така запазването на капацитет в газопровода ще е по-атрактивно за бъдещите търговци на природен газ.

В Междуправителствено споразумение се въвежда клауза, която стабилизира размера на корпоративното данъчно облагане както в България, така и в Гърция за период от 25 години и начало - от старта на търговската експлоатация на интерконектора.

Проектът има статут на Проект от Общ интерес за Европейския съюз и е основен приоритетен проект съгласно инициативата CESEC за междусистемна газова свързаност в Централна и Югоизточна Европа.

Петкова: Интерконекторът е необратим процес, ангажимент пред българите и Европа

Петкова: Интерконекторът е необратим процес, ангажимент пред българите и Европа

България ще бъде независима за своите доставки на газ и ще има конкуренти цени

Малко по-късно посланикът на САЩ в България Ерик Рубин заяви, че проектът IGB е обещание за енергийна диверсификация и по-голяма енергийна сигурност не само за България, но и за целия регион.

"Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB). Енергийната сигурност е важна част от националната сигурност, както и предпоставка за надежден и устойчив икономически растеж. Надяваме се да сме свидетели на бърз и непрекъснат напредък по изграждането на този интерконектор", заяви посланик Рубин, цитиран от посолството на САЩ в България. Думите му бяха по повод на церемонията по първа копка на интерконектора Гърция-България.

Във видео обръщение заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович определи проекта IGB като един от ключовите за изграждането на Европейския енергиен съюз.

"Днешният ден е исторически за всички европейци - както за тези, които живеят в Гърция и България, така и за всички останали, включително в Брюксел. IGB осигурява ключовите елементи от стратегията на ЕС за развитие на сигурна и устойчива енергетика. Твърдо съм уверен, че първият газ по интерконектора ще потече през януари 2021 г.", каза заместник-председателят на Шефчович.

На церемонията в Кирково участваше и Ягуб Еюбов - първи вицепремиер на Република Азербайджан. "Днес се реализират договореностите между президента Илхам Алиев и премиера Бойко Борисов", заяви той. Това е един от мащабните проекти в Южния газов коридор, по който България ще получава газ от Азербайджан", допълни Еюбов.

След като направиха съвместна първа копка на проекта, премиерът Борисов обясни, че много делегации се върнали от Азербайджан, (визирайки разговорите за доставки на природен газ от там - б.р.), но газта не се носи в джоб, чанта, сак и за това той прави необходимото.

Преди дни е инспектирал и връзката, която се прави от българо-турската до българо-сръбската граница. Страната ни ще се възползва от различните източници на газ и ще избира най-изгодната цена, обеща Борисов.

Неговият гръцки колега Алексис Ципрас посочи, че подобни връзки, спомагат за мира и стабилността както в региона на Балканите, така и в Европа. "През последните години Гърция, България, Румъния и Сърбия работихме по перспективата за един пръстен на свързаност в региона", каза Ципрас.

По думите му голяма част от доставките по тази връзка ще бъдат от Азербайджан, чрез Трансадриатическия газопровод. "Този проект може да бъде разклонен към Сърбия и към Румъния", добави гръцкият премиер и акцентира върху възможностите за свързаност между Балканите с Източното Средиземноморие.