В момента се провежда среща между народни представители от ВМРО и ПГ на ГЕРБ. Срещата е част от обсъждането на проекта за нова Конституция, предложен от ГЕРБ и търсените от управляващите 120 подписа за внасяне на предложението.

На срещата от ВМРО настояват да се проведе референдум по предложенията на Красимир Каракачанов, които не са залегнали в проекта до този момент. Това са изискванията за образователен ценз за упражняване на избирателно право, въвеждането на задължителна военна служба и разширяването на правомощията на президента.

Припомняме, в днешния ден от ГЕРБ обявиха, че ще внесат предложението си за нова Конституция, за което са им нужни първоначално 120 подписа на депутати. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против. "Воля" също отхвърлиха възможността да дадат своите подписи.

Ще съберем 120 гласа за промени в Конституцията, убеден Борисов

Ще съберем 120 гласа за промени в Конституцията, убеден Борисов

По думите му за всички станало ясно кои са сценаристите и какви са сценариите

Очаква се решението на коалиционните партньори от Обединените патриоти и независимите депутати, за да се започне или не процедурата по промяна на Основния закон и свикване на Велико народно събрание. От ВМРО вече поставиха ултиматум за приемане на техни идеи за промяна в Конституцията.

Дончев призна, че трябвало да има по-добре подготвена нова Конституция

Дончев призна, че трябвало да има по-добре подготвена нова Конституция

Той зове за повече справедливост и подобряване на контакта между граждани и институции

От ВМРО посочват, че вчера е постигнато споразумение с ГЕРБ да се приемат допълненията в проекта за нова Конституция и изброяват:

1. Да се включи преамбюл, в който да се декларират основните принципи на държавата:

- вярност към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;

- издигане във върховен принцип на правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

- съзнаване неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България

Като изразяваме решимост да създадем демократична, правова и социална държава, която утвърждава националните ценности и традиции.

Идеята за нова Конституция - хитър ход на ГЕРБ

Идеята за нова Конституция - хитър ход на ГЕРБ

ГЕРБ ще спечели и от приемането, и от отхвърлянето на идеята

2. В Конституцията да се опише подробно герба на РБ - основен национален символ.

Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви "Съединението прави силата".

3. Да се закрепи в Конституцията задължението на държавата да полага грижа за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

Дебатът не бил за нова Конституция, а дали Борисов ще довърши мандата си

Дебатът не бил за нова Конституция, а дали Борисов ще довърши мандата си

Според Вълчев проектът на ГЕРБ за Основния закон е нескопосан

4. За правата на българските общности зад граница:

- Конституцията да определи изрично, че лицата от български произход придобиват българско гражданство при облекчени условия, а не само по облекчен ред, както е действащата уредба.

- Да се признае изрично на лицата от български произход правата да се завръщат в страната, така както действащата Конституция признава това право на българските граждани.

5. Обвързване на задължението за училищно образование до 16 г. възраст с изпълнение на целите на образованието - да се постигнат минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.

6. Гласуването да бъде определено като граждански дълг.

Аз - пази боже! - редник Колев...

Аз - пази боже! - редник Колев...

Вероятно максималното, което ще успея да извлека от една военна служба, е впечатляващото умение да разглобявам автомат "Калашников" за седем секунди. Всъщност какво по-ценно умение може да ми е необходимо в 21 век? Да измета есенните листа от плаца - това и сега умея