В момента няма дебат за нова Конституция, а има един-единствен дебат - за това дали правителството и Бойко Борисов ще разберат, че легитимността им е твърде ниска и ще подадат оставка, или ще намерят първи, втори, трети, пети вариант, за да си довършат мандата. Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието, по повод предложения от ГЕРБ проект за нова Конституция.

Той поясни, че въпросът е чисто политически и в него няма нищо правно. По думи на Вълчев такъв дебат изобщо не е бил и не трябва да бъде откриван, защото измества основния въпрос.

Всеки, който макар и за кратко е отворил този проект за Конституция, си дава сметка, че това е нещо нескопосано, категоричен бе юристът.

Дончев призна, че трябвало да има по-добре подготвена нова Конституция

Дончев призна, че трябвало да има по-добре подготвена нова Конституция

Той зове за повече справедливост и подобряване на контакта между граждани и институции

Според него писането на Конституция не е свещен акт. "Конституциите идват, за да запечатат, да придадат институционална и правна форма на един политически процес, който вече е консумиран. Това не е чертеж, по който ще се развива обществото, а е снимка на вече промененото общество", поясни Вълчев.

Според него у нас нищо не се е променило кой знае колко, за да имаме нужда от нова Конституция.

Той изрази песимизъм, че пред премиера има много варианти за излизане от ситуацията.

"В това, че ГЕРБ внесоха нов проект за Конституция има и нещо хубаво, то е, че ние разбрахме, че г-н Борисов знае, че в България има Конституция, защото той нито ходи на Парламентарен контрол, нито участва във вотовете на недоверие. Нито има каквато и да е отчетност, която е характерна за този тип конституционни модели, какъвто отдавна е нашият", отбеляза Вълчев.

Проектът за нова Конституция на ГЕРБ бил пълен с грешки и неточности

Проектът за нова Конституция на ГЕРБ бил пълен с грешки и неточности

Според адвокат Валя Гигова ГЕРБ целят туширане на общественото напрежение