"Във времена, когато се предлагат такива радикални решения на радикални проблеми Висшият адвокатски съвет не може да мълчи, защото мълчанието е равно на съгласие. А ние изразяваме категоричното си несъгласие с внесения проект, с начина, по който е изготвен и предложен на останалите партии от политическа партия ГЕРБ". Това мнение изрази адвокат Валя Гигова пред bTV.

Конституцията е като Библията и е в основата на цялото законодателство, затова адвокатите не могат да бъдат безучастни, каза Гигова.

По нейните думи трябва да се направи анализ какви промени трябва да се направят в основния ни закон и дали те трябва да станат чрез ВНС, както и дали да се засяга частта за Великото народно събрание в настоящата Конституция.

Караянчева имала подкрепа на депутати от БСП за новата Конституция

Караянчева имала подкрепа на депутати от БСП за новата Конституция

Никога не сме стояли на власт на всяка цена

Според Гигова проектът за Конституция на ГЕРБ е пълен с грешки и неточности.

Няма как да предлагаш нова Конституция, предвид че 90% от текстовете ѝ са от старата. Предлагането на нова Конституция е самоцел, за да се свика Велико народно събрание, смята адвокатът, според която се цели "туширане на общественото напрежение" от страна на ГЕРБ.

Юристът от Висшия адвокатски съвет е категорична, че с предлагането на законодателна инициатива на съдебната власт се нарушава разделението на властите, а намаляването на броя на депутатите е в разрез с принципа на представителство на гражданите в законодателната власт.

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция

Проектът бе внесен от Даниела Дариткова в НС

Гигова призова депутатите, които не са представители на определена партия, а на всички граждани от техния избирателен район да не подкрепят предложението на ГЕРБ.

Според нея има дефицити в настоящата Конституция и то в частта за съдебната власт, но за тяхното отстраняване не е нужно приемане на нова и свикване на ВНС, а анализ на тези дефицити и отстраняването им.

Идеята за нова Конституция - хитър ход на ГЕРБ

Идеята за нова Конституция - хитър ход на ГЕРБ

ГЕРБ ще спечели и от приемането, и от отхвърлянето на идеята