Вярвам, че до края на деня ще можем да депозираме проект за решение за свикване на Велико народно събрание с повече от 120 подписа и проект на Конституция. Това заяви пред БНР председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова преди началото на новата парламентарна сесия.

Тя посочи, че двата проекта трябва да бъдат внесени едновременно.

Дариктова изрази увереност, че ще бъде постигнато съгласие до края на деня.

Днес предстоят разговори с "Воля" и независими депутати.

Ще съберем 120 гласа за промени в Конституцията, убеден Борисов

Ще съберем 120 гласа за промени в Конституцията, убеден Борисов

По думите му за всички станало ясно кои са сценаристите и какви са сценариите

"Този разговор за нас не е технически. Ние виждаме напрежението в обществото и търсим съгласие и умиротворение, търсим съгласие за нов обществен договор", заяви Дариткова.

По отношение на премахването на преамбюла тя уточни, че идеята е била да бъде написан от следващото ВНС, тъй като процедурата не предопределя съдържанието на бъдещата Конституция.

По нейни думи преамбюлът на поета Валери Петров касае действащата Конституция. Ако се стигне до приемане на нова Конституция, той може да бъде написан от друг, съвременен поет.

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

По-малко депутати

Преди това депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи за напредък в преговорите с коалиционните партньори - ВМРО.

"Безспорно има напредък. Вчерашните разговори показаха готовност за сериозен диалог. Обсъждаме много от темите, които предложиха от ВМРО и НФСБ. Днес те ще заседават и до края на деня вероятно ще имаме окончателно решение", коментира Десислава Атанасова. Според нея конкретиката, за която се пита, не е важен въпрос.

Атанасова потвърди тезата, че властта за ГЕРБ не е самоцел и припомни колко пъти са подавали оставка, а след това са печелили избори, които не са организирани от тях, а от служебни правителства. ГЕРБ не се страхува от избори, увери Атанасова.