ВМРО ще подкрепи промените в Конституцията само ако в проекта се заложат и техните идеи. Това стана ясно от коментар на евродепутатът и зам.- председател на ВМРО Ангел Джамбазки пред Нова телевизия.

"За де се внесе предложението за нова Конституция и свикване на ВНС, трябват 120 подписа. Що се отнася до ВМРО, те могат да бъдат положени само ако в този проект залегнат идеите, за които ние и НФСБ говорим - задължително гласуване, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, връщане на донаборната служба, както и образователният ценз при гласуване", коментира Джамбазки.

"Броят на депутатите трябва да бъде намален. Когато е писана тази Конституция, населението на България е било на 9 млн. души, сега е много по-малко", смята той.

"Много е важно обаче и как се избират депутатите - ако се избират на честни избори, тогава има значение и техният брой, ако се избират в махалите с купени гласове, тогава няма значение колко ще са. Има значение кой ще ги избере, затова ние ще настояваме гласуващите да имат образователен ценз", каза още Джамбазки.

И ВМРО с идеи за Конституцията, чували разума в протестите

И ВМРО с идеи за Конституцията, чували разума в протестите

Образование, задължително гласуване, донаборна служба, президентът да има право на законодателна инициатива

Той отбеляза, че нещата тепърва ще се обсъждат, тъй като идеите на министър-председателя са достигнали до коалиционните партньори само няколко часа по-рано и те не са имали възможност да ги обсъдят.

В петък премиерът Бойко Борисов предложи свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията.

Борисов предлага основно:

- намаляване на броя на депутатите. За обикновено Народно събрание броят на депутатите да бъде свит от 240 на 120. При Велико Народно събрание народните избраници вместо 400 да са 280.

- от ГЕРБ предлагат вместо Висш съдебен съвет (кадровият орган на съдебната система - б.р.) да има само Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга.

- ограничаване правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт;

- гражданите да могат да сезират Конституционния съд.