Вариантът с Велико народно събрание (ВНС) практически означава стопиране, а не рестартиране на демократичния процес и излизане в таймаут на политическия процес за месеци, ако не и за години. Това заяви председателят на "Да, България" Христо Иванов във Варна.

Нито една от съществените промени, които бяха анонсирани не изисква Велико народно събрание. Нашата позиция е, е едно обикновено народно събрание с достатъчно смелост може да направи тези промени по отношение на съдебната власт и други, по-смели и амбициозни, които не бяха анонсирани от Борисов, категоричен е десният политик. 

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

По-малко депутати

Според него "За съжаление в анонса на Бойко Борисов не виждаме реално решение на кризата, виждаме опит да бъде използвано и подменено решението, за да спечели време. И основната цел на Борисов е да отложи оставката си, за да може той да организира парламентарни избори, сменяйки в последния момент включително правилата, по които това ще се случи", предвижда Иванов.

Хората настояват за промяна и две ясни оставки - на премиера, и на главния прокурор - нещо, което така и не са чули, поясни съпредседателят на "Демократична България".

Позовавайки се на репликата на премиера, че младежите от протеста не са видели кукловодите, той припомни, че през 90-та години елементите от комунистическия режим в България само те са тръгнали да пишат нова Конституция.

"От всички източноевропейски държави, които тръгнаха по пътя на реформите, България единствена влезе в това блато на писане на нова конституция, която циментира статуквото, то успя да се прегрупира и досега плащаме цената за това", заяви Иванов. Останалите са правили реформи.

Бившият правосъден министър от кабинета "Борисов-2", който подаде оставка, защото вечерта преди гласуване на законодателни промени бяха подменени, коментира, че всички предложения на Борисов са били разработени от неговия екип в правосъдното министерство, но тогава са отхвърлени от премиера.

"Очевидно управляващата партия се опитва да използва същия похват, да печели време, размахвайки реформи, които можехме да направим 2015 г.", каза Христо Иванов.

Идеите на Борисов анонсира, не са нова конституция, а в най-смелата формулировка може да бъде наречено ревизия на глава Съдебна власт.

Намаляването на броя на депутатите противоречи на неговата заявка за важността на широкото представителство при вземане на такива решения.

"Ние сме против намаляването на броя на депутатите, защото това означава българските граждани да получат по-малко представителство в парламента. Да, това ще спести някакви средства, но всъщност ще обедни българската демокрация", категоричен е Иванов.

Празните заявки за Велико народно събрание без конкретика, са стари популистки тези, за да се замести разговора за необходимите промени, смята Иванов. 

"Отровното трио" блокира ГКПП Калотина след речта на Борисов
Обновена

"Отровното трио" блокира ГКПП Калотина след речта на Борисов

Исканията на протеста са неизпълнени

"Начинът да рестартираме българската демокрация изисква бърза оставка, промени в обикновено народно събрание, обновено чрез избори".

От "Демократична България" са направили предложения за реформи, които могат да бъдат направени от обикновено народно събрание.