Блокират ГКПП "Калотина". Това решиха от т.нар. "Отровно трио" малко след речта на премиера Бойко Борисов, с която иска свикване на Велико народно събрание.

Мотивът им е, че исканията на протеста остават неизпълнени. Те са оставка на правителството и предсрочни избори, оставка на главния прокурор, машинно и електронно дистанционно гласуване. 

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

По-малко депутати

Според тяхното изявление решението на премиера за свикване на Велико народно събрание е пореден опит за печелене на време и проява на страх.

"Проваленият и загубил доверие парламент с мнозинство, диктувано от олигархичната му власт, се готви сам да предложи проект на нова Конституция. Това ще даде възможност мафията да създаде свой Основен закон, изработен от неговото Народно събрание и да му бъде спечелено време до януари, за да остане на поста си", пишат от организаторите на протеста.

Те не са чули премиерът да предлага изваждане на Прокуратурата от съдебната система, нито за машинно и електронно дистанционно гласуване.

"На практика нито едно от исканията на протеста не е уважено. Блъскането с ръка по масата и обругаването на протестиращите, показват безсилният изблик на нерви у човек, който е загубил народа си и когото народът иска да загуби", пишат от водителите на протеста.

Тяхното искане е за оставка на сегашното правителство и нови избори.

Класическа музика на протеста в София

Класическа музика на протеста в София

36-и ден на протести в столицата

По-късно стана ясно, че около 10 км след вдигане на блокадата на пътя към ГКПП "Калотина" колите на протестиращите са били спрени. Проверката била за неплатени глоби, а им пишат актове за неправилно паркиране.

Във видеообръщение през социалната мрежа Фейсбук депутатът от 40-о Народно събрание, евродепутат и председател на Единна народна партия Мария Капон заяви, че няма нужда от Велико народно събрание (ВНС).

Промените, предложени от премиера Борисов са предлагани от автентичната десница още от председателя на 36-то Народно събрание Стефан Савов, припомни Капон докато пътува по автомагистрала "Тракия", в отсечката "Черно море".