Като "да играеш шах с каратист - ти местиш фигурите, а той рита дъската" - това е определението, което дава шоуменът и бъдещ политик Слави Трифонов на днешния ход на премиера Бойко Борисов. По-рано днес премиерът обяви "интересните решения", които обеща в отговор на протестите - свикване на ВНС и предложения за промяна на Конституцията.

Според Слави Трифонов "и на децата е ясно, че Бойко Борисов се е вкопчил във властта като удавник за сламка". Лидерът на ГЕРБ и премиер трети мандат се стремял да прави всичко възможно, за да организира той следващите избори, "каквито и да са те".

Истината, според Слави Трифонов, е следната:

- за прилагането на решенията от провелия се референдум през 2016 година не е необходимо Велико Народно Събрание, а Обикновено Народно Събрание.

- за спирането на корупцията и налагането на почтеност и справедливост в съдебната система не е необходимо Велико Народно Събрание, а Обикновено Народно Събрание.

- за ограничаването на правата на главния прокурор не е необходимо Велико Народно Събрание, а Обикновено Народно Събрание.

- а ако е необходимо Велико Народно Събрание, не бива да го свиква министър-председател и правителство, и парламент, които тотално са загубили народното доверие.

Така че изводът е прост и ясен, заявава Слави Трифонов: оставка на това правителство, служебно правителство и предсрочни избори!

Референдумът на "Шоуто на Слави" двойно обречен

Референдумът на "Шоуто на Слави" двойно обречен

Юристи разкриват процедури, които провалят допитването

Припомняме, през изминалата година Слави Трифонов успя да регистрира партията си "Има такъв народ" от втори опит, след като съдът му отказа първия път.

Преди това обаче, през 2016 г., организираният от инициативния комитет около него референдум събра избирателна активност от 50,59%, с разлика от 0,67% по-малко от необходимите гласове, които можеха да направят резултатите от допитването задължителни. В последствие депутатите не припознаха предложенията от референдума, въпреки че от името на ГЕРБ Бойко Борисов се ангажира с това, а Слави Трифонов обвини народните представители, че са суспендирали конституцията.

Слави Трифонов: Депутатите суспендираха конституцията

Слави Трифонов: Депутатите суспендираха конституцията

На зла круша – зъл прът, заканва се шоуменът

Припомняме и въпросите от референдума, предложен от Слави Трифонов, като Конституционният съд отхвърли 4, 5 и 6 въпрос.

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

"Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?"

"Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?".