"Днес депутатите в Народното събрание суспендираха българската Конституция." С тези думи започва отвореното си писмо шоуменът Слави Трифонов по повод гласуването на проекта за въвеждане на мажоритарен вот на първо четене в пленарната зала.

Припомняме, предложението на ГЕРБ за въвеждане мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в 2 тура, чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната, не събра необходимото мнозинство и не мина на първо четене в пленарната зала. След гласуването "За" бяха само 98 депутати, а "Против" - 121 народни представители. Един депутат се въздържа от правото си на вот.

Мажоритарният вот може и да ни отклони от ЕС, според Сидеров

Мажоритарният вот може и да ни отклони от ЕС, според Сидеров

Мажоритарното гласува бе отхвърлено от парламента

Според Трифонов с решението си днес депутатите на практика правят държавен преврат: "Днес депутатите в Народното събрание суспендираха българската конституция. В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко." 

Според него народът (суверенът) е единственият първоизточник на властта, а на референдума от 6 ноември народът категорично и пряко е заявил волята си за въвеждането мажоритарна избирателна система. 

"Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава... живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една единствена цел - собственото си благо. Това са фактите. И ние трябва да ги осъзнаем", заявява шоуменът.

В писмото си Трифонов подчертава и че в европейската история такава форма на управление "винаги е била изхвърляна от властта", без значение дали по мирен път или чрез революция.

Трифонов е категоричен, че и България ще измине този път.
Слави Трифонов е сигурен, че "ще има възмездие". "По един или друг начин. Това ще реши българският народ. Аз също съм част от българския народ и ще бъда част от това решение."

"И понеже наистина всичко зависи от българския народ, все казвам, че той е суверенът по конституция, в крайна сметка наистина е така. Не защото аз го казвам. А защото е така. В крайна сметка такава е демокрацията. А историята е показала, че българският народ е мъдър.

Писмото на Трифонов завършва с две поговорки: "Каквото повикало - такова се обадило" и "На зла круша - зъл прът". 

Припомняме, референдумът, иницииран от Слави Трифонов, се проведе на заедно с президентските избори в страната на 6 ноември.

Избирателната активност в националния референдум беше 50,59% според 100% обработени протоколи на СИК в РИК. Разликата е 0,67% по-малко от необходимите гласове, които можеха да направят резултатите от допитването задължителни.

Решението от референдума беше внесено за разглеждане във ВАС. И в тричленен, и в петчленен състав ВАС реши, че референдумът не е задължителен. Решението беше окончателно и не подлежеше на обжалване.

Слави Трифонов отвратен от неморалното решение на ВКС

Слави Трифонов отвратен от неморалното решение на ВКС

Решението противоречи и на математическата логика

Няколко дни след като 43-то Народно събрание беше разпуснато с указ на президента Румен Радев и по този начин напълно отпадна възможността референдумът, организиран от "Шоуто на Слави" да бъде разгледан от депутатите, шоуменът излезе с отворено писмо във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори. Ден след провеждането на предсрочните парламентарни избори Трифонов припомни за ултиматума си и се закани, че ако не бъде чут, ще излезе на протест.

Слави Трифонов с ултиматум към новите депутати

Слави Трифонов с ултиматум към новите депутати

Или идва пред НС да отвоюва гражданските си права

В началото на месец май, когато депутатите гласуваха кабинета Борисов 3, шоуменът спази обещанието си и излезе на протест пред парламента. Трифонов беше 5 поредни дни пред сградата на Народното събрание. Той настояваше управляващите да внесат за обсъждане резултатите от референдума. Тогава с това се ангажираха ГЕРБ.