Референдумът, организиран от Слави Трифонов няма да е със задължителен характер, тъй като не му достигат около 12 000 гласа.

Централната избирателна комисия обяви резултатите от допитването на 6 ноември 2016 г.

Със събраните гласове обаче референдумът обаче ще влезе в парламента за обсъждане.

Припомняме, прагът, който референдумът трябваше да прескочи, за да има задължителен характер, беше избирателната активност на последните парламентарни избори - 3 500 585 граждани.

3 487 970 души са гласували на референдума на 6 ноември 2016 г. според броя подписи в избирателните списъци.
Действителните бюлетини са общо 3 400 890 броя. 550 бюлетини са пуснати в кутията без плик.

БСП готви предложения за промени в Изборния кодекс заради референдума

БСП готви предложения за промени в Изборния кодекс заради референдума

Партиите трябвало да се съобразят с желанието на българите

В 343 протокола има несъответствия и ЦИК ги е прегледала наново и коригирала.

"Малко не достига, но активността на гражданите беше изключително висока - над 50%, и съм убедена, че Народното събрание ще предприеме необходимите мерки за суверена", коментира а брифинг председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.

На въпроса: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура" с "да" са отговорили 2 509 864 гласоподаватели. 560 024 души са отговорили с "не".

Слави Трифонов се съмнява в цифрите от референдума

Слави Трифонов се съмнява в цифрите от референдума

Обвини ЦИК в чудовищна манипулация

2 158 929 граждани са отговорили с "да" на въпроса: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите". 905 691 души не са съгласни с това.

По въпроса: "Подкрепяте ли годишната държава субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите да бъде 1 лев за получен действителен глас на последните парламентарни избори"- с "да" са отговорили 2 516 791, а с "не" 523 759".

Анализът на сгрешените протоколи и приемането на окончателната база данни за резултатите сочат, че те по никакъв начин не могат да повлияят върху обявените резултати, изтъкна говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Слави Трифонов прави партия, ако се наложи
Обновена

Слави Трифонов прави партия, ако се наложи

Убеден е в успеха на референдума

"Когато избирателят гласува, оставя три артефакта от своите действия - подпис в избирателния списък, бюлетина и плик", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му преброяването на подписите, бюлетините и на пликовете, с малки разлики между трите числа, и в трите случая дава резултат, който е под активността от последните парламентарни избори.

Томов изтъкна, че има голям брой сгрешени протоколи в чужбина.
"С оглед на малкия брой секции в чужбина явно нарушенията са били повече при попълване на протоколите", изтъкна говорителят на ЦИК.

По повод гласуването в чужбина шефката на ЦИК Ивилина Алексиева обясни, че са проведени срещи с институциите, които отговарят за организацията на този процес извън страната, за да се създадат по-добре подредени избори за балотажа. ЦИК е изпратила указания до секционните избирателни комисии извън страната.

"Те не отменят методическите указания, които сме приели, а допълват и поставят основни акценти, свързани с организацията на изборния ден", поясни Алексиева.