Радев е победител в столицата и в големите градове с близо 60% от вота - нещо, което не е типично за вота за БСП. Това показват данните на "Галъп интернешънъл" от екзит пол към 20 часа снощи.

От агенцията не смятат, че може да се заключи, че вотът за Радев типичният ляв вот. В по-малките населени места дестинацията между Румен Радев и Цецка Цачева се увеличава. Социолозите отбелязват, че тя е най-голяма във високите възрастови групи, но и в групата 18-30 години Радев води убедително. Затова от "Галъп" заключват, че вотът за Радев не е равнозначен на вот за БСП.

В крайна сметка обаче 42% от вота за Радев е от привърженици на БСП. 15 % от вота му идват от такива, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за ГЕРБ. Почти толкова е процентът и на онези, които твърдят, че не са упражнили правото си на вот на последните парламентарни избори.

По около 9% идват от ДПС и от партиите на Обединените патриоти и т.н.

Снимка 262545

Източник: Галъп Интернешънъл

Близо в 80 % от случаите вотът за Цачева идва от ГЕРБ. Масивът гласове "Не подкрепям никого" пък е главно за сметка на негласували на последните парламентарни избори, както и на дясноцентристки или патриотични гласоподаватели.

С 58% срещу 36% Радев води при българите. Още по-голяма е преднината му при определящите се като турци. При тези, които се определят като цигани, обаче Цачева изравнява и дори води.

От "Галъп" не откриват големи разлики в образователната структура на трите масива привърженици - на Радев, Цачева, "никого".

От агенцията посочват, че когато се изследва партийният вот задължително трябва да се отбележи, че 23 % от гласувалите са заявили, че на миналите избори са дали гласа си за ГЕРБ, а сега - за Радев. По изчисления на социолозите става въпрос за близо 300 000 гласа.

Този път излезлите да гласуват привърженици на ГЕРБ са предпочели Цачева доста по-недвусмислено, а и са били като цяло по-мобилизирани. Три четвърти от гласувалите за ГЕРБ на последните парламентарни избори са гласували за нея. В първия тур този дял беше под 60%.

Привържениците на БСП пък са почти 100% зад Радев. Заедно с това една трета от вота за Радев идва от пенсионери. При Цачева този дял е около една четвърт.

От "Галъп" определят вота за Цачева по-скоро като партиен. За Радев били гласували от всички посоки.

Оказва се, че желанието за предсрочен вот като цяло не е присъщо на гласувалите на втория тур българи - 37% го искат, 47% - не. Останалите се колебаят. Сред поддръжниците на предсрочен вот закономерно личат най-вече опозиционни избиратели.