Изненада, политическо чудо, граждански президент или воин спасител. Така бе представен образът на успелия кандидат-президент Румен Радев по време на кръгла маса на тема "Президентски избори 2016: Кандидати, кампания, резултати", организирана от Департамента за политически науки към Нов български университет.

Политологът проф. Антоний Тодоров заяви, че предстои все по-често да ставаме свидетели на избори с изненадващи за наблюдателите резултати.

Аналогът между Румен Радев и Доналд Тръмп е по линия на факта, че те са несистемни играчи. Влизането на такива играчи в политиката е знак за очакванията на гражданите за промяна на системата. Факт е, че Румен Радев се появи на терена като кандидат първоначално на обединената, но не състояла се обединена левица.

"Това ми напомни ситуацията от 1991 г.", припомни проф. Тодоров, визирайки номинацията на президента Георги Първанов. Разликата обаче между Радев и Първанов е във факта, че вторият е бил председател на БСП. "Радев не е член на БСП, което пък сближава Радев с президента Плевнелиев", коментира Тодоров. По думите му той, както Плевнелиев няма политически опори.

Най-голямата изненада за наблюдателите е дошла на втори тур, когато Радев бе избран с над 2 млн. гласа. "Той успя да привлече 1,5 млн. подкрепа от почти всички ъгли на политическия спектър", коментира проф. Тодоров. "Причината е в това, че тези избори няма да бъдат избори по същество, а избори, на които все по-голям брой граждани ще участват да развалят къщичката на политическите елити, да развалят съществуващото статукво", коментира той.

Главен асистент Ирена Тодорова разшири тази теза, като изтъкна, че Румен Радев е всъщност гражданският кандидат, както наричат и президента Доналд Тръмп.

Участниците в дискусията се консолидираха около тезата, че това, което виждаме, е криза на политиката сама по себе си. Така изборът на Румен Радев не е избор на левия кандидат, а бунт на народа срещу отказа от политика въобще и заменянето й с все повече експертиза и технокрация.

Според Тодорова сме станали свидетели на победата на една успешна кампания срещу една неуспешна кампания, каквато е тази на Цецка Цачева. "Единият се опитваше да се прави на десен кандидат, а другият не се опитваше да се прави на ляв", коментира Ирена Тодорова разликата между Цачева и Радев. Според нея Радев е успял да обере темите по целия политически спектър.

Доц. Добрин Канев акцентира, че кризата в политиката е от поне 30 години, откогато е започнал походът на така наречения неолиберален модел. "При липсата на смислени алтернативи вотът на гражданите е носен на вълните по-скоро на разочарованието, да не казвам гнева", изтъкна той. Канев се съгласи с тезата на проф. Тодоров, че изненадващите резултати от изборите ще стават все повече и повече. Според него квалификацията, че изборът на Румен Радев е изненадващ е вероятно е мека. "По-скоро става дума за политическо чудо", коментира той.

Доц. Канев припомни, че на миналите парламентарни избори БСП е получила 530 хиляди гласа с известен бонус в резултат от смяната на председателя на партията. Той припомни правилото в политическия мениджмънт, че ако даден кандидат няма поне 20% разпознаваемост в началото на кампанията, то е по-добре, той да не се явява на избори. Самият Радев, по думите му, не е разполагал с тези 20% минимум. Така резултатът на Радев до голяма степен се дължи на факта, че фигурата му е съвпаднала с това, което българите си представят за добър държавен глава и необходимите му качества - почтеност, честност, защита на националните интереси.

"Някак си хората привидяха по-подходящия държавен глава от това, което другите им предлагаха. Има го моментът на новото лице при толкова бързото изхабяване на лицата в българския политически ландшафт. Един непознат кандидат в продължение на месец и половина, един абсолютен аутсайдер, без подкрепа на мощна политическа партия успя да направи нещо, което никой не очаквал в момента, в който беше издигнат", коментира още той.

Главен асистент Вероника Азарова заяви, че е наблюдавала тази кампания през митологизирането на образите - от една страна образът на майката и образът на воина спасител. Тя посочи, че се оказа, че залагането на образа на майката се оказва непечеливш ход. По думите й така наречената в митологията Горница се оказва принизена до образа на Долница. Не бе взето под внимание, че думата майка води съвсем други конотации и се изключи възможността за иронизиране. От друга страна съветът към Цачева да се държи по-женски - веднага извикал изразът "майка плаче".

Азарова определи като изключително подходящ образа на воина спасител. Други партии се опитаха да дублират появата на воина спасител - през кандидатите за вицепрезиденти, но техните кандидатури, по думите на Азарова, са се явили като бледи сенки.

Тя заяви, че кандидатът на ГЕРБ по време на кампанията е била обговорена като един неподходящ кандидат. Обяснението защо тя е неприемлива е изключително далеч от общото обяснение за нейната не достатъчна хубости младост, коментира още Вероника Азарова. По думите й причината за неуспеха й е във факта, че Цачева символизира Народното събрание - институция очевидно компрометирана, свързана е с управляващата партия, която очевидно била дискредитирана в обществото и очевидно се свързва с имиджа на жена на висок пост, която обаче е номенклатурно назначена на него.