Върховният административен съд (ВАС) допусна повторно преброяване на бюлетините и пликовете за референдума в 44 секции, посочени от Инициативния комитет. Това става ясно от определение на съда, с което е възобновено делото, предаде БТА.

Тричленният състав на ВАС назначава и комплексна метематико-статистическа експертиза. Вещите лица трябва да се запознаят с материалите по делото и протоколите на секционните избирателни комисии.

От Инициативния комитет трябва да платят 12 000 лева депозит в рамките на три дни.

ЦИК изпрати референдума в парламента
Обновена

ЦИК изпрати референдума в парламента

Около 12 000 гласа не достигат, за да има задължителен характер

Съдът задължава Централната избирателна комисия (ЦИК) да осигури всички изборни книжа, в това число пликовете и бюлетините от 44-те секционни избирателни комисии.

Вещите лица ще имат срок само от две седмици.

До седем дни от ЦИК трябва да представят по делото обобщена справка за броя на нарушенията, с които са сезирани всички СИК и РИК по повод референдума.

Не подценявайте българския суверен, призова Слави Трифонов

Не подценявайте българския суверен, призова Слави Трифонов

Цацаров получи папка със сигнали за нарушения около референдума

Припомняме, преди седмица Слави Трифонов, който е начело на Инициативния комитет за референдума, подаде сигнал за нарушения около всенародното допитване в Главната прокуратура.

Трифонов връчи цяла папка с документи на главния прокурор Сотир Цацаров.

Цветозар Томов отговори на атаките на Слави Трифонов за референдума

Цветозар Томов отговори на атаките на Слави Трифонов за референдума

Говорителят на ЦИК публикува точна справка...

В отговор на обвиненията за евентуални изборни нарушения при референдума Цветозар Томов от ЦИК заяви: "Който прави внушението, че на референдума не е отчетен вотът на стотици хиляди хора, е просто дребен и жалък мошеник".

Това говорителят на ЦИК коментира обвиненията на шоумена Слави Трифонов за манипулации при провеждането на референдума за промяна на избирателната система и намаляване на партийните субсидии.

След като бе прието решението на ВАС говорителят на ЦИК Цветозар Томов написа в социалната мрежа:

"Изключително доволен съм от решението на ВАС да нареди повторно преброяване на бюлетините и пликовете в 44-те секции, в които са отстранени технически грешки при попълването на протоколите. Надявам се медиите да проявят интерес към резултатите от експертизата. Надявам се също така, ако имат капка човешко достойнство, след като приключи експертизата г-н Трифонов и хората му да се извинят на ЦИК за глупостите и обидите, с които заляха публичното пространство".