Магистратите от Върховния административен съд (ВАС) отмениха решение на Централната избирателна комисия от 11 ноември 2016 година за резултатите от референдума. Те връщат преписката за ново произнасяне от съда.

Прокуратурата защити резултатите от референдума

Прокуратурата защити резултатите от референдума

Те трябва да са задължителни, ЦИК защитават противната позиция

Според съда броят на гражданите с избирателни права не е оспорен, но ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването граждани, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове 3 488 588.

Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини. Така и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани следва да бъде 3 489 080.

Правната комисия отказа да се занимава с референдума

Правната комисия отказа да се занимава с референдума

ГЕРБ натискат за референдума, ДПС го отлагат за следващото НС

Фактически, за да бъдат приети за задължителни резултатите от референдума трябваше да има поне 3 500 585 действителни бюлетини.

Съдът изцяло се основава на резултатите от съдебна математико-статистическа експертиза, която дори получи допълнителен срок от десет работни дни за изготвяне на експертизата.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване с касационна жалба в14 дневен срок от съобщаването на страните, пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Припомняме, в решението на ЦИК от 11 ноември м.г. бяха преброени 3 487 970 гласували граждани от 6 865 086 гласоподаватели.