4 пленарни седмици ще трябват на законодателя да смени избирателната система от пропорционална на мажоритарна. Това стана ясно от думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Комисията включи в дневния си ред точка с предложението на ГЕРБ Народното събрание да излезе с решение, че подкрепя референдума.

Още в началото обаче имаше опасност заседанието да не тръгне, тъй като се чакаха се редица депутати да дойдат. Един идвал от летището, друг се оказа закъсал в преспите. Четин Казак от ДПС поиска да не се гледа точката за референдума.
"Всичко, което се предвижда като срокове е безвъзвратно закъсняло", подчерта той. Следващ парламент трябвало да се занимае с този въпрос.

ГЕРБ внасят свой проект за мажоритарна изборна система

ГЕРБ внасят свой проект за мажоритарна изборна система

При денонощната работа това Народно събрание може да се справи, убеден Данаил Кирилов

Патриотите също подкрепиха ДПС.
Явор Нотев дори откри неразбираеми елементи в предложението на ГЕРБ. Такова решение би било обидно за комисията, посочи атакистът. По-добре би било, според него, да се актуализират предложенията.

Филип Попов от БСП пък посочи, че референдумът е в съда и трябвало да се изчака съдебното решение.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов подчерта, че точката за референдума била точка първа за пленарния ден утре. Герберите били готови пак да вкарат предложението си за политическа подкрепа за референдума. Четири пленарни седмици ще трябват на законодателите да сменят избирателната система, стана ясно още думите на Кирилов.

Елемент на популизъм видя реформаторът Петър Славов в предложението на ГЕРБ. Данаил Кирилов подчерта, че референдумът влиза в обхвата на това НС. Затова и било редно именно този парламент да се произнесе по въпроса. Иначе референдумът можел да не влезе в законодателния орган в бъдеще и реално да умре във времето.
Според гербера било важно да има принципно становище от законодателя по допитването до народа. Не бива да стоим на трупчета, категоричен е Кирилов. Сега е време да вървим напред, изтъкна той.

Явор Нотев отново се захвана за датите. В предложението се посочва, че депутатите трябва да се произнесат с подкрепа до 15.12.2016, а тази дата обаче вече е в миналото. Той пак поиска да се изчака решението на ВАС за референдума. Не се прави така, категоричен бе националистът.

Колко дявола могат да се съберат на върха на иглата. Това въпрос пък видя в спора социалистът Михаил Миков. Да се спрат опитите да се сложат един-два-три дявола на върха на иглата, призова той. Да не се заблуждавали хората с имитацията на намерение да се свърши нещо, поиска още Миков.

След час спорове правната комисия поряза герберите и подкрепата за референдума не влезе в дневния ред на комисия. Така с вот всички срещу ГЕРБ допитването не получи политическа подкрепа.