В Софийския апелативен район са образувани нови досъдебни производства във връзка с първия тур на изборите, съобщават от Софийската апелативна прокуратура.

В Районната прокуратура в Дупница са образувани две досъдебни производства във връзка с провеждането на изборите на президент и вицепрезидент. Те са за упражняване на избирателно право два или повече пъти при един избор.

От държавното обвинение поясняват, че и в двата случая производствата се водят по постъпили жалби от упълномощен представител на инициативен комитет. В жалбите се твърди, че конкретни лица били допуснати да гласуват в дупнишка секция, като били вписани допълнително в избирателните секции под черта. Същите обаче упражнили правото си на глас и в друга секционна избирателна комисия, където са вписани в избирателния списък.

Наблюдаващият прокурор е възложил незабавна проверка на органите на Районно управление на МВР-Дупница. След това са образувани досъдебните производства.

От прокуратурите в Софийския апелативен район са образувани общо 9 досъдебни производства във връзка с провеждането на президентските избори с референдум на 6 ноември. Те се водят за съставяне на документ с невярно съдържание, купуване на гласове, гласуване два пъти при един избор.

126 са образуваните преписки, касаещи изборите и националния референдум. По отношение на 98 от тях са постановени откази. Пет от сигналите са изпратени до други компетентни органи, допълват от прокуратурата.