60% от подкрепилите Красимир Каракачанов на първия тур на изборите днес са отишли и са дали гласа си за Румен Радев. 35% пък от подкрепилите Трайчо Трайков днес са дали гласа си за генерала.

Това е сериозна червена лампа за управляващото мнозинство, коментират от "Алфа рисърч".

Сериозна подкрепа Румен Радев е получил от избирателите на ДПС. 92% от гласувалите за Пламен Орешерски, който бе официално подкрепен от ДПС, са дали гласа си днес за Румен Радев.

54% пък от избирателите на Веселин Марешки, въпреки че лично той заяви, че ще даде гласа си за Цецка Цачева, са подкрепили Румен Радев. Очаквано 74% от избралите на първи тур кандидата на АБВ Ивайло Калфин са гласували в ляво за генерала.

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева получава 27% от гласовете на Красимир Каракачанов, 36% от подкрепилите Веселин Марешки, 16% от гласовете на Ивайло Калфин, едва 6.0% от гласовете за Пламен Орешарски. Най-много гласове 54% - е получила от избирателите на РБ, подкрепили на първи тур Трайчо Трайков.

Снимка 262460

Източник: news.bg

Данните на "Алфа рисърч" показват и че сериозен брой гласоподаватели са се разпръснали в квадратчето "не подкрепям никого".

Интересни са данните за гласувалите на балотажа, но не отишли миналата седмица до урните. 49% от тях са гласували за Румен Радев, 32% за Цецка Цачева и 19% са избрали "не подкрепям никого".

Данните на "Галъп Интернешънъл", представени от Живко Георгиев пред БНТ, показват подобно разпределение на гласовете.

63,9 % от гласоподавателите на Патриотичния фронт на втори тур са подкрепили ген. Румен Радев за президент.

От подкрепилите на първи тур Веселин Марешки, на балотажа гласа си за Румен Радев са дали 54,2 %. 33,4 от тях са подкрепили Цецка Цачева. Георгиев отбеляза, че като цяло привържениците на Веселин Марешки на втория тур са излезли много по-слабо да гласуват.

След като ДПС даде заявка, че подкрепя кандидатурата на Румен Радев, 91,4 % от подкрепилите Пламен Орешарски на първи тур сега са застанали зад Радев. 4,1 % са подкрепили Цачева, а 4,5 % не са подкрепили никого.

Болшинството от симпатизантите на Трайчо Трайков са застанали зад Цецка Цачева - 57,2 %. За Румен Радев гласа си са дали 31,7 % от привържениците на Трайков. 11,1 % не са подкрепили нито един от двамата.

68,2 % от избирателите на Ивайло Калфин са се прехвърлили към Румен Радев. 21,9 % са отишли при Цецка Цачева, а 12,5 % не са подкрепили никого.

Живко Георгиев обобщи, че Румен Радев печели във всички сегменти - и от ляво, и от дясно, и от патриоти, и от центристи, и от десни, и от център.