След като Върховният административен съд днес окончателно се произнесе по жалбата на инициативният комитет за организиране на референдума, основното лице на кампанията - шоуменът Слави Трифонов излезе с отворено писмо, в което заявява, че е отвратен.

Според Трифонов решението на съда е странно и неморално.

От една страна, то потвърждава присъдата на предишната инстанция, която признава, че ЦИК са опорочили крайния резултат на Референдума, от друга страна, съдът не е проверил фактите докрай.

ВАС отказа ново броене на бюлетините от вота на Слави Трифонов

ВАС отказа ново броене на бюлетините от вота на Слави Трифонов

На трета инстанция не се назначават нови експертизи...

Според Слави Трифонов с днешното си решение съдът практически е узаконил лъжата и оправдал нарушаването на закона.

"Днес получихме поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а е слуга на политическата класа", заявява шоуменът.

Слави Трифонов припомня и фактите:

Още преди провеждането на Референдума, в нарушение на закона, ЦИК постанови да не се броят бюлетините без плик. Все едно тези бюлетини не съществуват. Все едно хората, пуснали ги в урните, не съществуват.

Тогава предната инстанция на ВАС добави към общата избирателна активност само 500 намерени бюлетини без плик. Това бяха 500-те бюлетини намерени само в 44 избирателни секции. Съдът тогава позволи да бъдат отворени наново само 44 секции. И от тях се появиха неотчетени 500 бюлетини.

Под 1% не  достига да бъде референдумът задължителен
Обновена

Под 1% не достига да бъде референдумът задължителен

Изводът е на база 100% от преброените протоколи

На сегашното дело ние пожелахме да бъдат отворени и другите избирателни секции, за да се види реалният брой на всички неотчетени бюлетини. Защото общият брой избирателни секции е 12 340. От всичките 12 340 са проверени само 44.

Логиката говори следното - след като в 44 секции са открити 500 незабелязани от ЦИК бюлетини, колко ли има в останалите 12 296?

Отново според логиката и математиката, след като при 44 секции неотчетените бюлетини са 500, следователно при останалите 12 296, най-вероятно не са отчетени 135 256 бюлетини. Много, много повече от "липсващите" според ЦИК 12 000.

Пети ден на протеста на Слави Трифонов

Пети ден на протеста на Слави Трифонов

Протестът щял да продължи докато решението на референдума се игнорира

Истината щеше да възтържествува, ако към общата избирателна активност бяха добавени не само откритите 500 бюлетини в 44 секции, а всички неотчетени от ЦИК бюлетини във всичките 12 340 секции.

Днес съдът буквално опорочи волята на българския народ, защото от една страна призна, че ЦИК умишлено са нарушили закона и изкривили резултата от референдума, и от друга страна не доведе разследването до край.

Така съдът практически узакони лъжата и оправда нарушаването на закона.

"Днес получихме поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а е слуга на политическата класа", се казва в отвореното писмо.

Слави Трифонов се обръща и към съгражданите си:

"Уважаеми съграждани, ще си позволя да перифразирам Васил Левски, който, както знаете, е казал - "Времето е в нас и ние сме във времето". Вижте докъде я докарахме 150 години по-късно. Несправедливостта е в нас и ние сме в несправедливостта.

Дали вие се отвращавате от тази несправедливост, която ни заобикаля на всички нива - не знам. Но аз съм отвратен."

Припомняме, избирателната активност в националния референдум беше 50,59 на сто според 100 процента обработени протоколи на СИК в РИК.

Разликата е 0,67% по-малко от необходимите гласове, които да направят резултатите от допитването задължителни.

След като и предишният, и настоящият парламент не започнаха обсъждането на резултатите от референдума Слави Трифонов излезе с отворено писмо с ултиматум към депутатите и в продължение на няколко дни седеше на протест пред сградата на Народното събрание.