Петчленен състав на Върховния административен съд -ВАС реши, че референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", не е задължителен. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест, съобщава БТВ.

ВАС отказа ново броене на бюлетините от вота на Слави Трифонов

ВАС отказа ново броене на бюлетините от вота на Слави Трифонов

На трета инстанция не се назначават нови експертизи...

Решението на ВАС днес, потвърждава решение на тричленния състав, с което е постановено към преброените от ЦИК гласове да се добавят още около 500. Въпреки това броят им не достига задължително определения по закон, за да станат резултатите от допитването задължителни.

Референдумът на "Шоуто на Слави" двойно обречен

Референдумът на "Шоуто на Слави" двойно обречен

Юристи разкриват процедури, които провалят допитването

Припомняме, че избирателната активност в националния референдум е била 50,59 на стоспоред 100 процента обработени протоколи на СИК в РИК.

Резултатът е по-нисък от последните парламентарни избори - около 51.26%. Разликата е 0,67% по-малко от необходимите гласове, които да направят резултатите от допитването задължителни.

Припомняме, че Слави Трифонов излезе пред сградата на Народното събрание. Трифонов заяви, че протестните му действия ще продължат докато управляващите внесат за обсъждане резултатите от референдума.

Пети ден на протеста на Слави Трифонов

Пети ден на протеста на Слави Трифонов

Протестът щял да продължи докато решението на референдума се игнорира

Според Трифонов мажоритарния вот е много важен. Като пример той посочи, че ако във Франция е нямало мажоритарен вот, то е можело резултатите от изборите да бъдат съвсем различни.