Избирателната активност в националния референдум е била 50,59 на сто според 100 процента обработени протоколи на СИК в РИК, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БТА.

Резултатът е по-нисък от последните парламентарни избори - около 51.26%. Разликата е 0,67% по-малко от необходимите гласове, които да направят резултатите от допитването задължителни.

Слави Трифонов се съмнява в цифрите от референдума

Слави Трифонов се съмнява в цифрите от референдума

Обвини ЦИК в чудовищна манипулация

Малко по-рано, при преброени 99.37% протоколи се оказва, че само 37 600 гласа не стигат, за да бъде референдумът задължителен, съобщи пред БНР Томов.

Според Томов, до последния момент няма да е ясно дали националното допитване ще премине границата , за да бъде задължителен. Процентът на гласувалите в националния референдум трябва да бъде толкова, колкото е била активността на последните парламентарни избори - около 51.26% или малко над 3.5 милиона души.

Законовото изискване е в допитването да са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори. Това са 3 500 585. Моментните данни на ЦИК показват, че в референдума са гласували 3 462 939 гласоподаватели.