Според Волен Сидеров промяната на изборната система е игра със съдбата на страната.

Такова мнение изрази лидерът на "Атака" от парламентарната трибуна по време дебатите на първо четене на промените, предложени от ГЕРБ, за промяна на избирателната система в мажоритарна.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предупреди, че при мажоритарна система може в парламента да дойдат депутати, които да са против евроатлантическата ни ориентация и даже да поискат страната ни да завие към Евразийския съюз.

В такъв случай ЕС щял да изреве като бяла мечка в топло време, предупреди Сидеров. Според него така нямало да се знае на къде се движи държавата.

Според него не трябвало да се пипа изборната система. "Всичко друго е игра със съдбата на страната", категоричен е Волен Сидеров.

Предложението за въвеждане на мажоритарния вот на ГЕРБ не мина на първо четене в пленарна зала.

"За" бяха само 98 депутати, "против" гласуваха 121 и 1 депутат се въздържа.

При гласуването беше отхвърлен и законопроектът на ДПС.

Преди това в пленарна зала протече дебат по предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

Припомняме, че ГЕРБ поеха курс към прокарване на резултатите от референдума, иницииран от инициативен комитет около шоумена Слави Трифонов и проведен заедно с президентските избори, именно след загубата на тези избори.

При обсъждането в правна комисия от ДПС обявиха, че ще подкрепят мажоритарния вот, но още същата вечер изненадващо обявиха друг курс.

Следващият парламент има право да игнорира референдума на Слави

Следващият парламент има право да игнорира референдума на Слави

Ако процедурата не бъде приключена...

И днес в пленарна зала от ДПС се изказаха отрицателно и видяха предварително нагласен избор. Окончателната позиция на ДПС е, че мажоритарният вот не е в полза на държавата.

Мажоритарната система облагодетелства големите партии и ще нанесе тежък удар върху демокрацията, категоричен беще и социалистът Филип Попов. Чистата мажоритарна система убива демокрацията, представителността в парламента и плурализма.

Депутатът от "Обединени патриоти" Николай Александров предупреди, че най-големият проблем би бил свързан районирането.