Предварително нагласен избор видя Джейхан Ибрямов от ДПС по време на дебатите за изборни правила, предложени от ГЕРБ. Подобна избирателна система ще увеличи корупционния натиск, убеден е той.

ДПС няма да подкрепи мажоритарния вот с аргумент, че той не е в полза на държавата.

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков поиска осмисляне на избирателно право.

Той направи исторически преглед на изборите от 90-те досега. Аз съм голям привърженик на мажоритарната система, призна Марков, според когото трябва да има освежаване на избирателната система.

Мажоритарната система облагодетелства големите партии и ще нанесе тежък удар върху демокрацията, категоричен беще и социалистът Филип Попов. Чистата мажоритарна система убива демокрацията, представителността в парламента и плурализма.

Мажоритарният вот може и да ни отклони от ЕС, според Сидеров

Мажоритарният вот може и да ни отклони от ЕС, според Сидеров

Мажоритарното гласува бе отхвърлено от парламента

Мажоритарната система води до липса на парламентарно представяне на голям процент от българските гласоподаватели, според червения депутат. Тя облагодетелства големите партии за сметка на плурализма и ще доведе до тежък удар срещу демокрацията, подчерта Филип Попов.

Според патриота Николай Александров най-големият проблем в едно законодателството, свързано с изборната система, е районирането.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай също се притеснява, че при мажоритарна система в законодателния орган можело да влязат трийсетина нарциси. Имахме един такъв, подчерта той. Депутатът се опасява как тези "трийсетина нарциси" ще се обединят в името на националния интерес. Мажоритарната система ще е с вредно влияние за държавата, предупреди още Аталай.

След не много бурни дебати предложението за въвеждане на мажоритарния вот на ГЕРБ не мина на първо четене в пленарна зала.

"За" бяха само 98 депутати, "против" гласуваха 121 и 1 депутат се въздържа.

При гласуването беше отхвърлен и законопроектът на ДПС.