ДПС иска задължителното гласуване да бъде отменено. То било противоконституционно и неговото въвеждане нарушавало основни конституционни права на гражданите.

За това от ДПС предлагат промени в Изборния кодекс, като с изборните правила се захвана правната комисия в парламента.

ДПС иска и да отпадне и опцията "не подкрепям никого". Според формацията квадратчето по същество покрива пускането на бяла бюлетина. Въвеждането на тази опция в изборното законодателство е създало нови проблеми и спорове, включително и за неговата конституционносъобразност.

Партията настоява да се върнат правилата от 2014 и 2015 г. за образуване на избирателно секции извън страната. ДПС изтъква, че тези правила не са създали проблем на изборите през 2014 за евродепутати и НС, както и на референдума от октомври 2015 г.

В интерес на избирателите е режима на т. нар. автоматични секции (разкриват се там, където на предходни избори са гласували не по-малко от 100 избиратели). Този подход, според ДПС, е в интерес на по-евтината организационно техническа подготовка на изборния процес зад граница.

Според ДПС образуването на тези секции става около 2 месеца преди изборния ден. Участниците в изборния процес могат своевременно да извършват необходимите действия за оптималната подготовка на изборния ден.

Парламент "Планета Пайнер" вижда Ревизоро при мажоритарен вот
Обновена

Парламент "Планета Пайнер" вижда Ревизоро при мажоритарен вот

Законодателният орган щял да е "ревюта, прически и красиви жени"

Другият проект за изборни правила е на ГЕРБ. Те предлагат промяна на изборната система от пропорционална към мажоритарна. Целта на измененията е да се издигат личност за кандидати, които притежават високи професионални нравствени качества и са приемливи за обществото. Предложението на ГЕРБ е във връзка с провелия се на 6 ноември 2016 г. референдум, по предложение на инициативния комитет на шоумена Слави Трифонов.

Освен това, ГЕРБ виждат предимство на мажоритарната система и в това, че кандидатите за народни представители са по-тясно свързани с регионалните и социални нужди на своите избиратели.

При тази система на преден план излиза личността на кандидата като законодател.

Законопроектът въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в 2 тура, чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната. Във всеки район ще се образуват районни избирателни комисии, който ще се състоят от 13 членове. Всички кандидати за 240-е места на народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране сам от 1 партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

Кандидат за народен представител, издигнат от 1 партия, коалиция или инициативен комитет, не може да бъде включен в кандидатската листа на друга партия, коалиция или комитет.

Въвежда се и активна регистрация за гласуване извън страната. Тя ще се осъществява чрез интернет страницата на ЦИК. Според герберите основното предимство на мажоритарната система е, че тя би помогнала за повишаване на доверието към НС, а суверенът ще избира пряко народни представители.

Мария Мусорлиева от ЦИК предупреди: " Толкова хора по света нямат родина,ние трябва да сме щастливи, че имаме родина майка България и не трябва да я изтупваме като брашнян чувал". От ЦИК не знаели за проекта на ДПС. Това ядоса Хамид Хамид, който обясни, че не спирали от две седмици да му звънят за коментар за закона. Позвънили му и от сп. Лов и риболов.

Въпреки критиките проектът на ГЕРБ беше гласуван с 12 гласа "за" и 10 "против" на първо четене.