Парламентът ще заприлича на Планета Пайнер, предупреди патриотът Емил Димитров - Ревизоро по време на обсъжданията в правната парламентарна комисия.

Изказването му е във връзка с предложения от ГЕРБ законопроект за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система.

Ако мине мажоритарният вот, според Емил Димитров, законодателният орган щял да е "ревюта, прически и красиви жени". Според Димитров не било ясно кога и къде ще заседава парламента между турнетата и концертите?

ДПС иска задължителното гласуване да отпадне
Обновена

ДПС иска задължителното гласуване да отпадне

Правната комисия се захвана в промените в Изборния кодекс

Според ГЕРБ предимството на мажоритарната система е в това, че кандидатите за народни представители са по-тясно свързани с регионалните и социални нужди на своите избиратели.

Целта на измененията е да се издигат личност за кандидати, които притежават високи професионални нравствени качества и са приемливи за обществото.

Припомняме, веднага след провеждането на президентските избори ГЕРБ обяви, че ще внесе промените за които народът е гласувал на провелия се на 6 ноември 2016 г. референдум на инициативния комитет на шоумена Слави Трифонов. Преди самия референдум от ГЕРБ имаха отрицателно отношение към мажоритарната избирателна система.

Изборната система не е манджа от стола, предупреди и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Въпреки че не е член на правната комисия, той се включи в обсъждането на промените в Изборния кодекс.

Аз като представител на консервативното и хетеросексуалното общество се изказвам, предупреди националистът Волен Сидеров и увери, че е достатъчно разпознаваем, дори и нощно време и няма проблем да бъде избран. Няма проблем всеки, който иска да захвърли цигулката, китарата или органа, с който свири, и да направи партия, смята Сидеров.

Той се притесни при мажоритарна система в НС да не влязат анархисти или хора, привърженици на режима в Северна Корея. Можело да влезе мнозинство, което да опровергае евроатлантическата ни ориентация. Атакистът също се притеснява, че голяма част от обществото няма да е представено. Връщаме се към система, която наричаме тоталитарна, комунистическа, притеснен е Волен Сидеров. Това не е манджа от стола, не можем да експериментираме със съдбата на държавата, предупреди той.

И от БСП се обявиха против промените. Според социалиста Крум Зарков нейният недостатък бил слабата представителност. "Тази система води до значителна загуба на гласове. Две или три партии ще оцелеят в тази система", изтъкна червеният депутат.

Мажоритарната система била партийна система. Тя щяла да доведе до корпоративен и купен вот. Вместо избирателите да контролират депутатите, местният депутат щял да контролира избирателите. "Това е риск, който според нас, е неприемлив", категоричен беше Крум Зарков.

Социалистите готвят свой изборен проект -120 мажоритарни кандидати и 120 пропорционални. Християн Митев от ОП също се обяви против мажоритарна система. Хамид Хамид от ДПС обяви, че лично той ще подкрепи мажоритарния вот. Групата още нямала решение, но повечето гласове били "За".

За пръв път ДПС щяла да застане зад партийния си интерес. Досега партията действала спрямо националния интерес. Една мажоритарна система щяла да даде повече гласове на партията. Това, което се харесвало на Хамид в проекта, било, че няма да има уседналост и няма да има грешки с преференциите, които доведоха на феномена 15/15. "Трябва малко повече хигиена в политическата ни система", настоя депутатът от ДПС и припомни, че сега има над 400 партии.

Депутатите от ДПС искат да се разреши агитацията на турски език с осигурен превод. Депутатът от ДПС Хамид Хамид обясни, че колегата му Йордан Цонев е глобен за агитация на турски език, без да владее този език. Глобата е, защото по време на кампания поздравил избирателите "Мара ба, братя и сестри". С 2 гласа "за" и 11" против" проектът на ДПС беше отхвърлен.