Инициираният от Слави Трифонов референдум може да бъде игнориран от следващия парламент, предаде Нова телевизия.

Според правилата, всяка недовършена законодателна инициатива "умира" с приключването на съответния парламент - следващият няма ангажимент към нея.

По тази логика би следвало същото да се случи и с референдума.

Вероятно обаче ще последват юридически и политически спорове дали референдумът може да бъде приравнен на обикновен закон, или е нещо по-голямо.

Припомняме, броят на гласоподавателите, участвали в допитването, се оказа недостатъчен, за да има вотът им задължителен характер, но инициаторите на референдума реагираха остро на възможността парламентът да не придаде законова сила на резултатите от гласуването.

По закон парламентът има три месеца да се произнесе по референдума. Той може да приеме резултатите напълно или частично, или изобщо да ги отхвърли.

Има и друга хипотеза - дори самото допитване да не бъде обсъждано в пленарната зала, резултатите от него могат да заживеят свой собствен живот - парламентът просто да приеме законови поправки в унисон с вота. От ГЕРБ увериха, че имат намерение да го направят и че дори ще поискат от новоизбрания президент Румен Радев да удължи живота на този парламент докато гласува нужните промени в Изборния кодекс.