В отворено писмо към политиците и политическите формации в България Слави Трифонов изрази своята позиция относно случващото се в страната ни след провеждането на парламентарните избори за 44-то Народно събрание.

Според Слави Трифонов проведените избори вчера са били напълно безсмислени. Резултатът от тези избори практически възпроизвежда предишния парламент, "който не беше харесван от никого".

Резултатите от вчерашните избори са "идеалното доказателство, че сегашната избирателна система е напълно изчерпана... единственото, което прави, е да възпроизвежда същите хора... същите безсмислени политически комбинации", пише г-н Трифонов.

Според него политиците в България умишлено са си "запушили ушите" относно проведения Национален референдум през есента на миналата година. В този контекст организаторът на националното допитване и инициативният комитет припомниха, че "единственият ангажимент и задължение на новия парламент е безусловно да приеме волята на народа, изразена на референдума - мажоритарен избор в два тура, намаляване на партийната субсидия на един лев, задължително гласуване на избори и референдуми".

В отговор на резултатите от парламентарните избори Слави Трифонов заявява, че дава на новия парламент срок от две седмици след неговото свикване, за да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. "Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права", заплашително посочва Трифонов.

Организаторът на референдума заявява, че ако правителството започне работа по промяната на законите, съобразно решенията на референдума, новият кабинет ще има на разположение два месеца, в които да приемете новите закони. "Два месеца е достатъчно време да прецизирате и приемете конкретните законодателни решения", допълва Трифонов.

В случай, че правителството не е приело решенията от референдума и не ги е превърнало в закон, Трифонов отново подчерта, че ще отиде пред сградата на Народното събрание, за да отвоюва гражданските си права.

Това не е първото отворено писмо на г-н Трифонов, насочено пряко срещу действията на политиците у нас. В края на месец януари, след като Румен Радев разпусна 43-то Народно събрание и след като стана ясно, че отпада възможността референдумът, организиран от "Шоуто на Слави", да бъде разгледан от депутатите, шоуменът отправи отворено писмо във връзка с предстоящите тогава избори.

Слави Трифонов с ултиматум към новите депутати

Слави Трифонов с ултиматум към новите депутати

Или идва пред НС да отвоюва гражданските си права

Исканията и заканите на г-н Трифонов са същите като в отвореното писмо от януари. В контекста на резултатите от изборния ден, неговите думи могат да се тълкуват пряко като напомняне на поставените от него условия за узаконяването на решенията от националното допитване. Имайки предвид, че ГЕРБ отново са водеща политическа сила и ще се опитат да съставят правителство, посланията на шоумена могат да се разгледат и пряко насочени към г-н Борисов.

Припомняме, че в края на месец януари стана ясно, че според прокуратурата резултатите от референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов, трябва да са задължителни за народните представители.

В края на писмото си, Слави Трифонов заявява, че ще приеме тези действия сам. "Какво ще направят другите два милиона и половина, които мислят като мен, не знам", допълва той. Въпреки това Трифонов завърши с думите "зад партиите има електорат, а зад референдума има народ!"