Нека да видим какво предлага президентът за съдебната власт и за всички други важни конституционни разпоредби. Така депутатът от ГЕРБ и бивш заместник-вътрешен министър Красимир Ципов коментира в сутрешния блок на БНТ критиките на държавния глава относно решението, което ГЕРБ предлагат за Велико Народно събрание (ВНС) и за промени в Конституцията.

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

Борисов предлага Велико народно събрание и промени в Конституцията

По-малко депутати

По думите му президентът с думите си показва, че търси конфронтация, въпреки че само преди време е обсъждал с юристи промяна на Конституцията. "Като не желае да внесе проект, нека поне да представи на обществото своя, да видим какви са неговите предложения и да ги квалифицираме. Г-н Радев отдавна показа, че не олицетворява единството на нацията, а се припознава все повече като политически лидер", подчерта Ципов.

Румен Радев зове да не влизаме в капана на Борисов

Румен Радев зове да не влизаме в капана на Борисов

"Недоносче" - оценката на Радев за проекта за Конституция на ГЕРБ

Идеята за проекта на ГЕРБ е да послужи като основа за провеждането на консултации. Заради това са направили публичен проекта - за да може всяка една партия и всички заинтересовани страни да подадат своите становища и предложения, и проектът да се допълва. Идеята за промяна на Основния закон се върти в общественото пространство от няколко години, а внесеното вчера предложение е въпрос на дебат.

Красимир Ципов очаква патриотите да подпишат проекта за нова Конституция, като представят и своите становища, а БСП да не подкрепят проекта за нова Конституция.

Целта, която преследваме, е възможен и максимален политически консенсус, увери Ципов. Трябва да се поставят на дебат въпросите, за да могат ако бъдат приети предложенията, да има различни решения в по-високо квалифицирано мнозинство, настоя Ципов.

ВМРО подкрепят нова Конституция само ако приемат идеите им

ВМРО подкрепят нова Конституция само ако приемат идеите им

Задължително гласуване, връщане на донаборната служба, образователен ценз

Ако чуем и други предложения, може да приемем различни решения от тези, които предлагаме в проекта. По-важен е не толкова броят на депутатите, а обикновените и квалифицираните мнозинства, отбеляза Ципов. Той очаква абсолютна независимост на съдебната система с предложените промени в проекта в тази област.

Назрял е моментът да се обсъдят всички важни въпроси, които са поставяни през годините на прехода и това трябва да се случи през Велико Народно събрание с участието на всички граждани, категоричен бе Красимир Ципов.

Удовлетворяваме протестиращите, убеден Томислав Дончев

Удовлетворяваме протестиращите, убеден Томислав Дончев

Трябва да има оставка на сегашното правителство ако няма Велико Народно събрание