Нуждата от промени в Конституцията обсъди президентът Румен Радев с членовете на Правния съвет към президента, съобщиха от Администрацията на държавния глава.

Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система бяха сред акцентите на днешното заседание. Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете й също бяха обсъдени от президента Радев и членовете на Правния съвет.

Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията, заяви държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента.

На заседанието са обсъдени предложенията и различните становища, събрани по време на консултациите с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

По-рано през деня премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов свика актива на партията в София на Национална конференция.

За Иван Гешев не е ясен дебатът за промени в Конституцията

За Иван Гешев не е ясен дебатът за промени в Конституцията

Когато дебатът за конституционни промени се изясни, той щял да си каже мнението

Припомняме, на 16 декември 2019 г. президентът Румен Радев обяви, че започва промени в Конституцията.

Малко след това той бе категоричен, че консултациите не целят унищожаване на прокуратурата.

На 16 януари 2020 г. президентът Румен Радев обяви пред Висшия адвокатски съвет, че с никого не се договаря за промените в основния закон.

Търсим отговора на въпроса дали Конституцията е надеждна бариера срещу авторитарния произвол, каза държавният глава. Очакванията му са с разговори да се даде отговор дали основният закон брани беззаконието и дали защитава основните права и свободи на българските граждани.

Президентът се срещна с академичната общност, с професионалните сдружения, с председателите на върховните съдилища.