Дебатът за промени в Конституцията не целят унищожаването на българската прокуратура. Не обслужват политически партии, нови политически проекти и нови избори. Те не са и основното предизвикателство пред мандата на новия главен прокурор.

Ако неговата кауза е обективна и ефективна прокуратурата, то той би могъл да се възползва от тези консултации. Точно защото те целят именно това.

С отговор на изявленията от сутринта на новия главен прокурор Иван Гешев започна днешната среща президентът Румен Радев. Това е втората среща за обсъждане на промени в Конституцията, която се проведе в президентството с представители на неправителствени организации, професионални сдружения на магистрати. Сред тях Съюз на юристите в България, Съюз на съдиите, Фондация "Отворено общество", "Правосъдие за всеки" и др.

Румен Радев започва дебата за промени в Конституцията

Румен Радев започва дебата за промени в Конституцията

Дебатът започва с представители на академичната общност

Една прокуратурата може да се самоунищожи и самообезличи, ако не води истинска борба с корупцията по високите етажи на властта и ако не преследва с еднакво настървение всички олигарси.

Също опонирайки на твърденията на Иван Гешев, че консултациите нямат тема и поставен проблем, държавният глава заяви, че са идентифицирани системите структурни проблеми в съдебната система, а на предишните среща са дадени и рационални предложения. Той изрази готовност, след съгласие на участвалите в дискусията и при проявен интерес, да направи стенограмата публична.

По думите на държавния глава на новия главен прокурор и новия шеф на КПКОНПИ трябва да се даде възможност да работят спокойно. Иван Гешев трябва да убеди обществото, че не брани управляващите и определени олигарси, а Цацаров трябва да превърне Антикорупционната комисия от пасивен, чакащ декларации в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Президентът призова да се отчита факта, че това са изключително трудни задачи в страна, в която корупцията е държавна политика.

"Тази битка трябва да се води с доверие и подкрепа в обществото", посочи Радев и предупреди, че ако Гешев и Цацаров не влязат в епицентъра на тази борба, ще загубят обществената подкрепа, а обществото ни става все по-чувствително по темата и излиза, по думите на държавния глава от апатията.

Защитени ли сме от авторитарен произвол, пита Румен Радев
Обновена

Защитени ли сме от авторитарен произвол, пита Румен Радев

Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми или я четем неправилно?

Румен Радев подчерта, че желае да чуе мнения за нуждата от конституционни промени. "Бих отишъл и по-далеч: Има ли място за промени в нашата Конституция, които да гарантират реално разделение на властите, които да сложат бариера пред колективната безотговорност, ерозията на държавността, пред възможностите за авторитаризъм, пред паралелната власт, която работи зад фасадата на официалните институции."

Промяната, според държавния глава, е належаща. Румен Радев обясни, че тази промяна може да стане по два начина: единият чрез диалог и чуваемост, нормално и цивилизовано, така както той организира консултациите. Може да стане и по друг начин, заяви Радев: "под натиска на улицата, извън рамките на закона. Тогава обаче последствията са непредсказуеми."

Румен Радев: Не искам България да катастрофира от самодоволство

Румен Радев: Не искам България да катастрофира от самодоволство

Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, смята президентът

Президентът завърши с това, че най-важният дебат ще се проведе в Народното събрание и негова ще е последната дума, и той, опирайки се точно на Конституцията, ще предложи промени.

Припомняме, че намерението си да инициира дебат по промени в Конституцията държавният глава анонсира още по време на втория тур на местните избори и потвърди при издаването на указа за назначаване на новия главен прокурор Иван Гешев. Тогава Румен Радев обоснова намерението си с нуждата от реформи в съдебната система, от което зависи просперитета на нацията ни. По-конкретно темата се концентрира в нуждата от промени, така че да се постигне отчетност на главния прокурор.