Искам да бъда много правилно разбран. Върху Българската конституция не може да се посяга и не бива да се посяга произволно. Това е една демократична Конституция, една от първите в посткомунистическия период в цяла Източна Европа. Тази Конституция въведе демократичните принципи, въведе разделението на властите, въведе правата на гражданите, въведе устройството и функционирането на една демократична държава наред с ограниченията на обхвата на нейната дейност.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с Правния съвет към президента и академичната общност.

Той постави няколко въпроса пред академичната общност, като подчерта, че от тях не може да се избяга. Успя ли проектът, заложен в тази Конституция, да изгради демократична, правова и социална държава, така както е в нейния преамбюл? Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол? Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество? И ако има такъв - какви са причините, имаме ли системен проблем?

Румен Радев започва дебата за промени в Конституцията

Румен Радев започва дебата за промени в Конституцията

Дебатът започва с представители на академичната общност

Според държавния глава оттук произтича и самият дебат, който иска да се отвори. Първо - трябва ли изобщо да обсъждаме някакви промени в Конституцията на Република България? Ако обсъждаме - защо и в какъв обхват?

По думите на Радев най-належащо е мнението на академичната общност за предложения законопроект от Министерски съвет, доколко според тях той е целесъобразен, ефективен, има ли противоречия с Конституцията, както и ще може ли предложеният модел да работи рационално.

Президентът заяви, че иска да се разшири дебатът като се включат и правата на гражданите - как да се засилят и как да се засили тяхното участие.

Румен Радев: Не искам България да катастрофира от самодоволство

Румен Радев: Не искам България да катастрофира от самодоволство

Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, смята президентът

Целта на дебата за конституционни промени, е за да се гарантира върховенство на закона, разделение на властите и достойно бъдеще на гражданите, заяви държавният глава. 

На първата среща от дебата за конституционни промени бяха обсъдени конституционният модел на прокуратурата, правното положение на главния прокурор в съдебната власт, механизмът за разследване на главния прокурор в предложения от Министерския съвет законопроект. Дискутираха и възможността за въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

Президентът подчерта необходимостта от реална отчетност и прозрачност в работата на институциите и особено по отношение на съда, следствието и прокуратурата. Според него това конституционно задължение не може да бъде изпълнено само с един отчетен доклад пред парламента.

На дискусията обсъдиха и президентските правомощия при назначаването на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.

В дискусията участваха членовете на Правния съвет към президента, както и проф. Пламен Киров, проф. Веселин Вучков, проф. Петя Шопова, проф. Георги Близнашки, проф. Янаки Стоилов, проф. Йонко Кунчев, доц. Даниела Дончева, доц. Атанас Славов, Росен Димов, Росен Карадимов и Емануил Йорданов.