Независим прокурор ще разследва главния прокурор. Това предлага Министерският съвет със законодателни изменения в отговор на становището на Венецианската комисия. Няма да са нужни промени в основния закон, за да се отговори на препоръките.

В началото на днешното извънредно заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов посочи, че становищата на комисията са поместени в 16-17 страници. Ще се направят промени в НПК, които ще са подкрепени от партньорите, за да минат измененията максимално бързо, по плановете на министър-председателя.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов поясни, че се подготвят ЗИД на НПК и изменения в Закона за съдебната власт, съобразени с Венецианската комисия.

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Критични бележки по съдебната реформа…

Няма да разследват председателите на ВКС и ВАС, стана ясно от думите му пред министрите. Само главният прокурор ще подлежи на разследване.

Създава се нова правна фигура - прокурор, завеждащ инспекторат на ВКП. Създаваме ново звено, отново се включи Бойко Борисов. Създаваме абсолютно независим прокурор от главния прокурор, изтъкна премиерът. Той ще се избира от прокурорската колегия с 2/3 квалифицирано мнозинство и ще е с мандат от седем години. Според министър Кирилов той ще е независим от главния прокурор.

Другата промяна въвежда задължително изслушване на главния прокурор от всяка парламентарна комисия, която го извика. Бойко Борисов благодари на Венецианската комисия, че се е съобразила с Конституцията в своите препоръки.

Правосъдният министър се срещна с Венецианската комисия

Правосъдният министър се срещна с Венецианската комисия

Във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища

Припомняме, вчера правосъдният министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.