Президентът Румен Радев стартира консултациите за необходимостта от промени в Конституцията.

Първата подготвителна среща на Румен Радев ще се проведе утре, 17 декември. Тя ще бъде с Правния съвет към президента и с представители на академичната общност.

Припомняме, че намерението си да инициира дебат по промени в Конституцията държавният глава анонсира още по време на втория тур на местните избори и потвърди при издаването на указа за назначаване на новия главен прокурор Иван Гешев. Тогава Румен Радев обоснова намерението си с нуждата от реформи в съдебната система, от което зависи просперитета на нацията ни. По-конкретно темата се концентрира в нуждата от промени, така че да се постигне отчетност на главния прокурор.

Президентът освободи Сотир Цацаров като главен прокурор

Президентът освободи Сотир Цацаров като главен прокурор

След като настоящият обвинител номер едно беше избран за шеф на КПКОНПИ

Междувременно правителството, в отговор на становището на Венецианската комисия. предложи промени в Закона за съдебната власт, с които се конституира фигурата на наблюдаващ главния прокурор независим прокурор. Предложените промени се приеха с недоверие от професионалната общност и дори поискаха оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Критични бележки по съдебната реформа…

От президентската институция съобщават още, че на 19 декември от 13.00 часа държавният глава ще се срещне с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.