По предложение на Висшия съдебен съвет президентът Румен Радев издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор.

Припомняме, мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. Тогава той трябва да бъде сменен от новоизбрания такъв Иван Гешев. Заради избирането на Цацаров за шеф на КПКОНПИ обаче смяната ще се осъществи предсрочно.

Номинацията му беше издигната от ГЕРБ и "Обединени патриоти", макар че първоначално от НФСБ обявиха, че тя не е съгласувана с тях. От БСП признаха кандидатурата за силна, но Корнелия Нинова предупреди, че ще гласува "против". По време на дебатите преди гласуването в пленарна зала от БСП разкритикуваха не само номинацията, но и самата концепция на комисията.

165 гласа получи Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

165 гласа получи Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

30 депутати гласува против и трима се въздържаха

Другият номиниран за шеф на КПКОНПИ беше депутатът от "Воля" Симеон Найденов.

В концепцията си за работата на Антикорупционната комисия, която изложи пред депутатите, Сотир Цацаров заяви, че без решителни действия за промяна на административната структура и начина на работа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не могат да се очакват никакви положителни резултати в нейната работа.

Досегашният пост на Цацаров като главен прокурор ще бъде поет от Иван Гешев. За него бе гласувано във ВСС два пъти, след като на 7 ноември президентът Румен Радев отказа да подпише указа за неговото назначаване и го върна на ВСС.

Цацаров подава оставка като главен прокурор

Цацаров подава оставка като главен прокурор

Няма пречки Гешев да встъпи в длъжността на обвинител №1