Сотир Цацаров още днес подава оставка като главен прокурор. В кулоарите на парламента той обясни, че от тук нататък процедурата е такава, че пленумът на ВСС трябва да гласува неговата оставка. След това президентът трябва да подпише указа за предсрочното му освобождаване.

Цацаров няма намерение да изчаква 10 януари, когато изтича мандатът му като главен прокурор. За доброто и на двете институции - и на прокуратурата, и на Антикорупционната комисия, за чиито председател бе избран, е добре всеки от ръководителите да поеме своите правомощия, изтъкна още новият шеф на КПКОНПИ. 

165 гласа получи Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

165 гласа получи Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

30 депутати гласува против и трима се въздържаха

Нямало пречка Иван Гешев да встъпи в длъжността на обвинител номер едно. Днес за последен път той смята да председателства заседанието на прокурорската колегия на ВСС.

Няма срок, в който президентът да подпише указа за освобождаването му, но Цацаров не вярва Румен Радев да се бави.

За идеята за прокурор, който да контролира главния прокурор, Сотир Цацаров каза, че въпросът трябва да се реши в Народното събрание. Иначе той подкрепя първоначалния вариант, в който се засяга въпроса и за председателите на ВКС и ВАС. 

БСП против Цацаров за шеф на КПКОНПИ
Обновена

БСП против Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Левите искат председателят на Антикорупцията да се назначава от президента

В крайна сметка това се искаше, това се направи, коментира той за препоръките на Венецианската комисия. Дали новият проект противоречи на Конституцията, Цацаров не пожела да коментира, защото не искал да се присъединява към кръга на празноговорещите

Прокуратурата чака експертиза от ФБР по случая с отравянето на Гебрев

Прокуратурата чака експертиза от ФБР по случая с отравянето на Гебрев

Не се работи по версията за връзка с "Дунарит"

Лаборатория на ФБР работи по случая с отравянето на Емилиян Гебрев, каза още настоящият главен прокурор. Един от обвиняемите по делото "Скрипал" е посетил България. Това дава основание на службите да търсят връзка между двата случая. Едното от посещенията съвпада с времето на отравяне на Гебрев.

За двамата батки, споменати от председателя на ВКС Лозан Панов след интервю на премиера Бойко Борисов пред bTV, Цацаров каза, че идва Коледа и всеки трябва да е щастлив.