Сотир Цацаров бе избран за шеф на КПКОНПИ.

"За" гласуваха 165 депутати, 30 бяха против и трима гласуваха "въздържал се". С тези гласове настоящият главен прокурор бе избран за шеф на Антикорупционната комисия.

Номинацията на главния прокурор Сотир Цацаров бе издигната от ГЕРБ и "Обединени патриоти", макар че първоначално от НФСБ обявиха, че тя не е съгласувана с тях. От признаха кандидатурата за силна, но Корнелия Нинова предупреди, че ще гласува "против". И днес по време на дебатите преди гласуването в пленарна зала от БСП разкритикуваха не само номинацията, но и самата концепция на комисията. 

Съвет от юристи и нов правилник иска Цацаров за КПКОНПИ
Обновена

Съвет от юристи и нов правилник иска Цацаров за КПКОНПИ

Активна работа с медиите предвижда настоящият главен прокурор

Другият номиниран за шеф на КПКОНПИ бе депутатът от "Воля" Симеон Найденов, като изслушването и на двамата кандидати се състоя миналата седмица.

В концепцията си за работата на Антикорупционната комисия, която изложи пред депутатите, Сотир Цацаров заяви, че без решителни действия за промяна на административната структура и начина на работа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не могат да се очакват никакви положителни резултати в нейната работа.

Цацаров не е вълшебник, но е готов за битката с корупцията
Обновена

Цацаров не е вълшебник, но е готов за битката с корупцията

По думите му корупцията не е държавна политика

Според Сотир Цацаров Антикорупционната комисията (КПКОНПИ) трябва да бъде събудена, но не защото е институция, която изначално е неефективна, а защото от един момент е останала без ръководство и е изпаднала в административна изолиране.

Той даде заявка за реорганизация и оптимизация на администрацията, която по мнението му е прекалено голяма. Цацаров предложи да се направи преценка на натовареността на отделните дирекции в Комисията и поиска нов правилник за работата на КПКОНПИ. 

Цацаров подава оставка като главен прокурор

Цацаров подава оставка като главен прокурор

Няма пречки Гешев да встъпи в длъжността на обвинител №1

Цацаров предвижда и да създаде Консултативен съвет към КПКОНПИ, в който да бъдат привлечени утвърдени юристи и учени, които да бъдат използвани при изработка на законопроектите на изпълнителната власт. Той посочи, че е необходима по-активна медийна политика и работа с всички медии.

Сотир Цацаров: Антикорупционната комисия няма нужда от нови правомощия

Сотир Цацаров: Антикорупционната комисия няма нужда от нови правомощия

Цацаров и Гешев бяха на форума за равносметката от евродокладите