ГЕРБ и ОП "Партиоти" излъчват Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Това стана ясно на брифинг в Народното събрание.

За председател на комисията се избира български гражданин с професионални и нравствени качества, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

За властта било важно борбата с корупцията да е успешна. По думите на Дариткова това засягало интересите на българските граждани и интересът на страната. Създаването на икономическа стабилност и среда, която е лишена и освободена от корупция, привлича инвеститори и днес фактите говорят в тази посока, подчерта шефката на депутатите от ГЕРБ.

Преките чуждестранни инвестиции в България през първите 9 месеца на годината са нараснали повече от два и половина пъти, доволни са управляващите.

Емил Димитров- Ревизоро в началото водил разговорите с Цацаров. Играл ролята на синя каска като безпартиен в парламента. Той предположи, че някой се страхувал от тандема Иван Гешев главен прокурор и Сотир Цацаров шеф на Антикорупционната комисия.

Няма по-подходяща кандидатура за председател на Антикорупционната комисия от тази на Сотир Цацаров, е мнението и на атакиста Явор Нотев. Господин Цацаров има своята нагласа и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност, отчете той. Освен това Цацаров оставял прокуратурата неопетнена и подредена.

За Валентин Радев от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цацаров е държавник. Това е човекът за това място, подчерта той. Цацаров знаел къде е разделението на властите.

Припомняме, че по-рано днес от "Воля" предложиха Симеон Найденов за шеф на Антикорупционната комисия. 

На 31 юли тази година шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка. 

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев излезе в отпуск преди повече от три месеца след като главният прокурор Сотир Цацаров взе под особен надзор разследването на скандала с имотите на властта, в това число и с терасата към апартамента на Пламен Георгиев. Излизането си в отпуск Племан Георгиев мотивира желанието си проверката, разпоредена от главния прокурор, да протече при пълно съдействие от негова страна.

Пламен Георгиев подаде оставка
Обновена

Пламен Георгиев подаде оставка

120 депутати гласуваха "за" оставката му, без дебат, въпреки че шефът се яви в НС

Преди това обаче Георгиев няколко пъти заяви, че намесването на името му в скандала се дължи на атаки от страна на засегнати от работата на комисията по антикорупция, които пък имали 198 милиона причини за това.

След като подаде оставка като шеф на Антикорупционната комисия, Георгиев беше възстановен на работа като прокурор в Специализираната прокуратура.

На 1 октомври стана ясно, че Георгиев подава оставка като спецпрокурор и обяви, че заминава като български консул във Валенсия в средата на октомври. 

Георгиев си тръгва чист и спокоен, бил жертва на олигархията
Обновена

Георгиев си тръгва чист и спокоен, бил жертва на олигархията

Досегашният шеф на КПКОНПИ се връща като прокурор

Сотир Стефанов Цацаров е роден на 28.09.1966 г. в Пловдив. Завършва Софийски университет "Св. Климент Охридски", Юридически факултет, специалност "Право" - 1987 - 1991 г.

На 10 януари 2013 г. встъпва в длъжност като главен прокурор на България след избирането му на 21.12.2012. Преди това е бил председател на Окръжния съд - Пловдив и председател на Районен съд.

"Воля" предлага Симеон Найденов за шеф на КПКОНПИ

"Воля" предлага Симеон Найденов за шеф на КПКОНПИ

Според тях той има нужния професионален опит и лични качества за позицията